Mainos

Tutkija: Kova linja pääsi niskan päälle Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainan kiristynyt tilanne voi vaikeuttaa neuvotteluratkaisun löytymistä Genevessä.

Venäjän, Ukrainan, Yhdysvaltojen ja EU:n edustajien on määrä neuvotella Ukrainan tilanteesta kiirastorstaina. Länsimaat ovat vaatineet Venäjää lopettamaan Ukrainan horjuttamisen; Venäjä puolestaan on vaatinut Ukrainaa muuttamaan perustuslakiaan niin, että alueet saavat laajemman itsehallinnon.

Viime päivien aikana Venäjä-mieliset aktivistit ovat vallanneet hallintorakennuksia eri kaupungeissa Itä-Ukrainassa. Tänä aamuna Ukrainan turvallisuusjoukot käynnistivät operaation häätääksen Venäjää kannattavat valtaajat Slovjanskin kaupungin poliisiasemalta. Levottomuuksissa on kuollut ainakin kaksi ja useita on loukkaantunut.

– Valtaajat haastoivat Ukrainan väliaikaisen hallituksen, jonka oli jollakin tavalla reagoitava tilanteeseen. Nyt näköjään kova linja pääsi niskan päälle. Tämä tulee varmasti hankaloittamaan EU:n, Ukrainan, Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvotteluita ja mahdollisuutta löytää vielä jonkinlainen ratkaisu kriisiin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro MTV Uutisille.

Kangaspuron mukaan vaarana on nyt se, että Venäjä joutuu puuttumaan tilanteeseen sotilaallisesti.

– Verenvuodatuksessa on aina se vaara, että Venäjä joutuu toimimaan oman politiikkansa ja julkilausumiensa vankina eli puuttumaan sotilaallisesti tilanteeseen niin sanotusti suojellakseen kansalaisiaan ja maanmiehiänsä. Se tietenkin eskaloisi tämän kriisin toiseen ulottuvuuteen. Nyt voi vain toivoa, että tässä ei vuodatettaisi enempää verta ja pystyttäisiin näin estämään Venäjän joukkojen vyöryminen rajan ylitse.

Osa toivoo Venäjältä voimatoimia

Venäjän aseellinen puuttuminen Itä-Ukrainan tilanteeseen voi kuitenkin olla useiden tahojen intresseissä. Tutkimusjohtajan mukaan sekä Ukrainan väliaikainen hallinto että Venäjä-mieliset aktivistit saattavat toivoa Venäjältä voimatoimia.

– Voidaan ajatella, että Ukrainan väliaikaiselle hallinnolle tai maan nationalisteille on jopa edullista kärjistää kansainvälinen tilanne nyt niin, että Venäjä saadaan sekaantumaan ja konflikti kärjistymään. Näin saadaan länsi asettumaan entistä tiukemmin Venäjää vastaan ja Ukrainan nykyisen hallituksen puolelle, Kangaspuro pohtii.

– Toisaalta myös Itä-Ukrainan hallintorakennuksia vallanneiden aktivistien eli radikaalien Venäjä-mielisten intresseissä voi olla saada Venäjä sekaantumaan tilanteeseen. He haluavat liittää Itä-Ukrainan Venäjään ja on aivan selvää, että ilman Venäjän aseellista väliintuloa tämä ei tule onnistumaan.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot