Mainos
Mainos

Tutkija Krimin uutisista: Huolestuttavaa – mutta jäitä hattuun

Tutkija Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää Krimin niemimaan tilannetta huolestuttavana. Hän ei kuitenkaan usko, että konflikti kärjistyisi Venäjän ja Ukrainan aseelliseksi välienselvittelyksi.

Ukrainan mukaan Venäjä on tuonut maahan tuhansia sotilaita lisää. Forsströmillä ei ole varmoja tietoja sotilaiden siirroista, joita hänen mukaansa on tavallisestikin venäläisen tukikohdan liepeillä.

Hän kehottaa kuitenkin laittamaan jäitä hattuun, sillä jotkut uutiset Ukrainan uuden hallinnon puolelta ovat hänen mukaansa olleet selvästi yliampuvia.

Krimillä oleva sotilastukikohta on Venäjälle erittäin tärkeä, Forsström huomauttaa. Jos sen turvallisuus olisi uhattuna, Venäjä varmasti vastaisi tuleen. Venäjä ei kuitenkaan halua ampua itseään nilkkaan ja aloittaa interventiota, Forsström arvioi.

Molemmat maat ovat toisilleen tärkeitä ja tarvitsevat toisiaan, eikä Venäjällä tutkijan mukaan ole tarvetta näyttää Ukrainalle.

– Kyllä Ukraina tietää, mitkä ovat Venäjän asevoimat ja kyky ilman voimannäyttöäkin.

Ongelman ytimessä ovat Krimin itsenäisyyspyrkimykset, joiden saaminen aisoihin on tutkijan mukaan vaikeampi asia. Konflikti on Ukrainan sisällä uutta hallintoa tunnustavien ja venäjänkielisten välillä.

– Uuden hallinnon ensisijainen tehtävä olisi nyt saada tilanne rauhoittumaan ja vallan legitimiteetti turvattua. Näyttää, että se huolehtii kaikista väestöryhmistä, Forsström sanoo.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme