Mainos
Mainos

Tutkija: Liittovaltiokompromissin aika Ukrainassa voi olla ohi

Luottamuksen katoaminen Venäjää kohtaan on johtanut siihen, että osavaltioiden synnyttäminen Itä-Ukrainaan näyttää jatkuvasti mahdottomammalta länsimaiden silmissä.

Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari.

– Konfliktin alussa monissa maissa vielä ajateltiin, että liittovaltio voisi olla jonkinlainen kompromissi konfliktiin, Saari sanoo.

Ukrainan muuttuminen liittovaltioksi on Saaren mukaan Venäjän tavoittelemista päämääristä tietyllä tavalla ensisijainen.

– Ukraina varmasti ihan syystäkin epäilee, että Venäjä pyrkisi sitä kautta vaikuttamaan Ukrainan sisäpolitiikkaan, hän sanoo.

Jos liittovaltioratkaisuun ei päästä, toinen vaihtoehto voisi Venäjän näkökulmasta olla jonkinlainen jäätynyt konflikti, missä Venäjä käytännössä kontrolloisi Luhanskia ja Donetskia, Saari arvioi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tänään venäläiskanavan haastattelussa, että rauhan saaminen Itä-Ukrainaan vaatii keskusteluja alueen osavaltioasemasta. Käytännössä tämä tarkoittaisi jonkinlaista itsehallintoa Itä-Ukrainaan. Putinin mukaan se suojaisi idässä asuvien laillisia oikeuksia.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot