Mainos
Mainos

Tutkija Minskin sopimuksesta: Arvovaltainen nelikko tuo uskottavuutta

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija pitää Minskissä tänään solmittua sopimusta Itä-Ukrainasta syyskuista tulitaukosopimusta vahvempana.

MTV:n Seitsemän uutisissa vierailleen Sinikukka Saaren mukaan sopimukselle tuo lisää painoarvoa sen neuvottelijat. 

– On totta, että tämä sopimus ja syyskuussa solmittu tulitaukosopimus ovat pitkälti samantyylisiä, mutta arvovaltainen Normandia-nelikkö tuo tälle sopimukselle uskottavuutta. Samoin se, että nyt ollaan syksyä epätoivoisemmassa tilanteessa, Saari pohtii.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempana tutkijana toimiva Saari pitää sopimuksen toteutumisen kannalta kriittisenä sitä, että sunnuntaina alkava tulitauko todella pitää. Yhtä lailla kriittistä on raskaiden aseiden vetäminen sovitusti rintamalinjalta, mutta senkin jälkeen riittää hänen mukaansa haastetta.

– Kaikkein tärkein on kuitenkin poliittiset prosessit. Donetskin ja Luhanskin statuksesta pitää päästä sopuun. Jos niin ei käy, Ukraina ei tule saamaan Venäjän vastaista rajaa haltuunsa, Saari arvioi.

Miten prosessi eteneekään, Saari pitää todennäköisimpänä vaihtoehtona Itä-Ukrainassa jäätynyttä konfliktia. Paikallisille asukkaille se tarkoittaisi jäämistä ilman monia oikeuksia.

– Jäätyneessä konfliktissa alueen asukkaat eivät saisi eläkkeitä eikä palkkoja. He olisivat hyvin riippuvaisia Venäjän tuesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme