Mainos
Mainos

Tutkija: Syyrian varustelu on Putinille geopoliittinen peli

Yhdysvaltojen ja Venäjän välit kiristyvät entisestään Venäjän lisätessä sotavarustusta Syyriassa. Yhdysvaltojen mukaan Venäjän kiihtyvä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin militaristinen tukeminen vain pahentaa Syyrian kriisiä. Venäjän mukaan se tukee al-Assadia, koska haluaa kutistaa terroristijärjestö Isisin.

Washingtonissa toimivan Brookings Instituutin tutkijan Michael O’Hanlonin mukaan Syyrian tilanne on hyvin vakava sekä alueella että sen ulkopuolella.

– Venäjän al-Assadin aseistaminen pahentaa Yhdysvaltojen ja Venäjän välejä. Ukrainen kriisi on ongelmista suurin, mutta Syyrian sota tulee hyvänä kakkosena, O’Hanlon sanoo MTV Uutisille.

O’Hanlonin mukaan Putin lisää läsnäoloaan Syyriassa, koska haluaa muistuttaa johtavansa suurvaltaa.

– Minulla ei ole epäilystäkään, etteikö Putin nauttisi tästä valtapelistä. Hän tykkää pelata vanhaa geopoliittista peliä.

Syyrialaiset pakenevat sisällissodan ja äärijärjestö-Isisin runtelemasta maasta henkensä edestä. O’Hanlonin mukaan nykyisillä Yhdysvaltain ilmapommituksilla ja Venäjän asevarustuksilla ratkaisua ei löydy.

Moskovan ja Washingtonin olisi siis pystyttävä yhteistyöhön, jotta Syyrian saataisiin rauha. Yhdysvaltojen tukema oppositiosta muodostuva koalitio-hallitus on tosin tällä hetkellä sekanainen ja heikko vaihtoehto. Venäjä tukee puolestaan al-Assadia.

Yhdysvallat sanoi viimeksi tänään, ettei se hyväksy al-Assadia minkäänlaiseen rauhan jälkeiseen hallintoon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain Barack Obama tapaavat loppukuusta YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa. Syyrian odotetaan olevan tärkeä keskustelunaihe.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme