Mainos
Mainos

Tutkija terrorismin torjumisesta: Värväämisen estäminen on myös Suomessa ajankohtaista

EU:n oikeusministerit kokoontuvat tänään Brysseliin käsittelemään terrorismin torjuntaa käsitteleviä linjauksia.

Oikeusministerien on tarkoitus hyväksyä direktiiviehdotus, joka määrittelee terroristisessa tarkoituksessa tapahtuvan matkustamisen EU:n ulkopuolelle rikolliseksi toiminnaksi. Myös tällaisten matkojen rahoitus, järjestäminen ja edistäminen on tarkoitus krominalisoida.

Suomesta kokoukseen osallistuu työ- ja oikeusministeri Jari Lindström. 

Terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta arvioi, että direktiivi vaikeuttaisi esimerkiksi ISIS-taistelijoiden värväämistä Euroopassa.  

– Lainsäädännön laajentaminen tähtää ennen kaikkea ennalta ehkäisemiseen. Varsinaisten tuomioiden saamisen sijasta enemmänkin tässä on kysymys siitä, että viranomaisten toimivaltuuksia tutkia ja puuttua toimintaan aikaisemmassa vaiheessa laajennetaan. Suurempi merkitys tulee olemaan matkustamisen ehkäisemisessä ja vierastaistelijoiden värväystoiminnan ja sen rahoittamisen ja tukemisen vastaisessa toiminnassa.

Malkin mukaan uudet kriminalisointilinjaukset ovat aika jatkumoa sille, miten terrorismilainsäädäntöä on laajennettu viime vuonna yhä laajempaan joukkoon valmistelevia rikoksia.

– Matkustamisen estämiseen ei aiemmin ole oikein ollut oikein keinoja. Matkustamisaikeet on helpompi osoittaa toteen kuin se mahdollinen rikos Syyrian tai Irakin kriisialueilla.

Malkin mukaan vierastaistelijoiden värväämisen estäminen on myös Suomessa ajankohtaista. Malkin mukaan Suomessa täytyy seurata, keitä Syyrian ja Irakin kriisialueille lähtee ja millaisia yhteyksiä Suomesta on kriisialueiden ääriliikkeisiin.

– Kaikki olennaiset kontaktit eivät välttämättä liity lähtemiseen ja matkustamiseen. Elämme kansainvälisessä maailmassa, ja siksi on tärkeää tuntea rajoja ylittäviä yhteyksiä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme