Mainos
Mainos

Tutkija: Terroristijärjestöt kilpailevat näyttävimmällä terroriteolla – uusi isompi syyskuun 11. mahdollinen

Al-Qaida –johtaja Osama bin Ladenin kuolemasta tulee tänään kuluneeksi viisi vuotta. Vaikka kenties maailman tunnetuin ja uutisoiduin terroristikasvo on poissa, ei terrorismin vastaista sotaa ole voitettu, sanoo konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) tutkija Hussein al-Taee MTV:n Seitsemän Uutisissa.

Viisi vuotta on kulunut siitä, kun Osama bin Laden löydettiin Pohjois-Pakistanista ja surmattin yhdysvaltalaisoperaatiossa. Tutkija Hussein al-Taee sanoo sen, minkä moni jo uutisia lukemalla tietää: terrorismin vastainen sota ei päättynyt siihen.

– Al-Qaida heikentyi siitä vahvasti, mutta se ei silti ollut sellainen kohta, että olisi terrorismin vastainen sota voitettu. Itse asiassa sen hetkellisen tauon jälkeen terrorismiin nousi uusia aaltoja, jotka ovat paljon vaarallisempia kuin al-Queda, al-Taee sanoo viitaten Isisiin. 

Suoralla tappamisella ei terroristeja voiteta

Tutkija sanookin, että vaikka terroristeja on pommitettu nyt viisitoista vuotta, ei terrorismi ole kadonnut minnekään. Sen sijaan pakolaisuus on kasvanut, Pohjois-Afrikka ja Lähi-Itä ovat kriisiytyneet entisestään.

Nämä ovat al-Taeen mukaan merkkejä siitä, että tappamalla terroristeja ei suoraan päästä ratkaisuihin, vaan tarvitaan muita työkaluja.

– Katsotaan juurisyitä siellä, missä konflikti on syntynyt, katsotaan minkä takia joku on tai minkä takia jonkun täytyy olla jonkin terroristijärjestön jäsen. Ja sitten ratkaistaan näitä juurisyitä, yritetään antaa vaihtoehtoja, sitä kautta estää rekrytointia. Siihen vaaditaan paljon poliittista tahtoa.

Al-Taee jatkaa että poliittista tahtoa on viimeiset 15 vuotta löytynyt sotaan, mutta ei ole tarpeeksi poliittista tahtoa diplomatiaan ja ratkaisuihin.

Edessä vielä suurempi uhka?

Tutkija Hussein al-Taee sanoo Seitsemän Uutisissa myös, että vaikka al-Qaida on heikentynyt, myös siitä koituu edelleen uhkaa. Myös rinnakkaiset terroristijärjestöt kilpailevat siitä, kuka toteuttaa näyttävimmän iskun. 

– Isis ja al-Qaida edelleen kilpailevat siitä, että kumpi saa suuremman spektaakkelin. Isis on jo julkaissut monta kertaa, että etsii suurempaa spektaakkelia kuin syyskuun 11. päivän iskut. Tässä suhteessa uhka on olemassa, tutkija sanoo ja lisää, että nyt ollaan vain rajattu näiden terroristijärjestöjen uhkaa ja niiden toimimismahdollisuuksia.

– Nyt pitäisi samanaikaisesti katsoa, miten uutta Isistä tai al-Qaidaa ei synny. Tämä on se lopullinen vastaus sille, että voitetaan terrorismin vastainen sota.

Eikä tätä sotaa al-Taeen mukaan voiteta pommittamalla.

– Meidän täytyy investoida rauhanrakentamiseen ja jälleenrakentamiseen enemmän resursseja kuin mitä me ollaan tähän asti tehty, niin me todennäköisesti päästäisi parempiin tuloksiin kuin pommittamalla. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme