Mainos
Mainos

Tutkija: Trump saattaa repiä USA:n puoluekentän – republikaanit monen haasteen edessä

Donald Trumpin menestys Yhdysvaltain presidenttikisan esivaaleissa saattaa aiheuttaa suuria yhteiskunnallisia muutoksia, uskoo Pohjois-Amerikan tutkija.

Viimeksi eilen republikaanien ehdokkuutta havitteleva Trump otti tärkeän voiton, tällä kertaa Arizonan osavaltiossa.

Yhdysvaltain tutkimuksen professori Rani Henrik Andersson Helsingin yliopistosta arvioi, että poliittinen puhe on saattanut muuttua pysyvästi alatyylisemmäksi. Trumpin kovilla puheilla on myös kansainvälisiä vaikutuksia.

– Jo nyt Trumpin puheet ovat vaikuttaneet taloudellisiin asioihin ja on Yhdysvalloissa on syntynyt jonkin verran sosiaalista levottomuutta. Muutamien maiden suhteissa Yhdysvaltoihin on nähtävissä tulehtumisen merkkejä, Andersson sanoo.

Republikaanipuolueen johto vastustaa avoimesti Trumpin asettamista puolueen presidenttiehdokkaaksi. Andersson näkee tässä riskejä puolueen hajoamiseen.

– Voi hyvin olla, että Trump ei saa kevään esivaaleissa riittävää määrää valitsijamiehiä ja ehdokkaan valinta jää kesän puoluekokoukseen. Ja siellä voidaan hyvin valita joku muu ehdokas. Se onkin mielenkiintoista, miten tällainen tehtäisiin tavalla, joka ei saisi Trumpin kannattajia jättämään republikaanipuoluetta.

Andersson muistuttaa, että Trumpin häätäminen republikaanikisasta voi myös aiheuttaa puolueelle ongelmia.

– Jos Trump lähtee itsenäisenä ehdokkaana, republikaanit eivät saa Trumpin kannattajien ääniä vaan ne saattavat valua jopa Hillary Clintonille. Republikaanipuolue on tässä monen haasteen edessä, ja puolueen hajoaminen on mahdollista, Andersson sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme