Mainos
Mainos

Tutkija: Turkista on kehittynyt länsimaiden vastainen toimija

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan Turkki ei ole länsimaiden strateginen liittolainen Lähi-idässä. Aiemmin liberaalin muslimidemokratian kehittämistä lupaillut valtapuolue AKP johtaa maata nyt aivan päinvastaiseen suuntaan.

– AKP-aikakauden niin sanottu 'uusi Turkki' on läpeensä länsimaiden vastainen valtio, jossa kansallisen identiteetin uudelleenmäärittely tarkoittaa länsimaiden näkemistä perustavanlaatuisesti vieraana, pahansuopana ja uhkaavana, Alaranta sanoi keskiviikkoiltana Paasikivi-seurassa.

Alarannan mukaan AKP:n uudistushankkeet kohti liberaalia demokratiaa loppuivat jo todellisuudessa kymmenen vuotta sitten, minkä jälkeen puolue on keskittynyt valta-asemansa vakiinnuttamiseen.

Ulkopolitiikassa Turkissa on siirrytty omiin asioihin keskittymisestä sekaantumiseen alueen muiden maiden asioihin. Syyrian ja Irakin osalta Turkki ei ole länsimaiden tapaan arkaillut tukea jihadistiryhmiä presidentti Bashar al-Assadin tai kurdien vastaisessa taistelussa. Tämä on kalahtanut myös omaan nilkkaan.

– AKP:n johdolla Turkki on sallinut kansainvälisen jihadismin pesiytyä omien rajojensa sisälle, sillä seurauksella että maassa on nyt määrittelemätön joukko turkkilaisia Isis-soluja, jotka ovat sittemmin kääntäneet aseensa myös isäntämaata vastaan, Alaranta sanoo.

Tutkijan mukaan terrori-iskujen ja pakolaisvyöryn koettelema Turkki "kääriytyy uhrin viittaan", vaikka on omilla toimillaan pitkittänyt Syyrian sotaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme