Mainos
Mainos

Tutkija: Unkarin myrkkyvuoto verrattavissa Tshernobyliin

Suomalaisasiantuntija arvioi, että pahimmillaan Unkarin lietevuoto voisi olla jopa Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden kaltainen katastrofi.

Länsi-Unkarin alumiinitehtaan lietevuoto on levinnyt ainakin 40 neliökilometrin alueelle. Vuoto on levinnyt myös Tonavajoen valuma-alueelle, missä se on tuhonnut jo kalakantaa.

- Tätä 40 neliökilometrin aluetta voi pahimmassa tapauksessa verrata Tshernobyliin. Lähikuukausina selviää, kuinka paljon haitallisia aineita vesistöön ja maaperään on päässyt ja kuinka kauan alue on asuin- ja viljelykelvoton, kertoo yksikönpäällikkö Risto Saarinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Saarinen painottaa, että on vaikea tietää kuinka pitkälle haitta yltää.

- Haitta siirtyy varmasti Unkarin ulkopuolelle Tonavan virtaaman mukana. Haitta-aineita kuten arseenia ei saa joesta talteen. Alajuoksu kärsii siitä, mitä yläjuoksulla tapahtuu. Haitat kuitenkin lievenevät mitä alemmas mennään.

Tämän hetkisten arvioiden mukaan katastrofialueen talot on purettava, sillä maaperä on syvälle raskasmetallien saastuttama.

EU:n ympäristöviranomaiset pelkäävät, että ympäristökatastrofi leviää Unkarista myös muualle Eurooppaan.

Lue myös:

Katso Aino Huilajan raportti

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme