Mainos

Tutkija: Uraanin louhinnasta yhä pahoja saasteita

Ydinvoimateollisuus ei kanadalaissyntyisen ympäristötutkimuksen tohtorin Miles Goldstickin mielestä vieläkään ole kyennyt ratkaisemaan uraanin louhintaan liittyviä ympäristöongelmia.
-Uraanin louhinta-alueiden maaperä ja vesistöt eri puolilla maailmaa ovat niin pahoin radioaktiivisten aineiden saastuttamia, että ne pysyvät vaarallisina käytännössä ikuisesti, Upsalan yliopistossa vaikuttava Goldstick painotti ympäristöjärjestö Greenpeacen tilaisuudessa Helsingissä tänään.

Radioaktiiviset aineet rikastuvat Goldstickin mukaan uraanin louhinta-alueiden vesikasveihin ja eläimiin pitoisuuksina, jotka ovat jopa tuhat kertaa vesistön radioaktiivisuutta korkeampia.

-Edes modernit padot ja hiukkasten sedimentaatio- eli kerrostumismenetelmät eivät rajoita riittävästi raskasmetallien kuten kuparin, lyijyn ja arsenikin vapautumista luontoon, Goldstick huomautti.

Louhinta-alueilla päästöjä ja vuotoja


Greenpeacen tilaisuudessa julkistettiin myöskin järjestön raportti uraanin louhinnan ympäristö- ja terveysvaikutuksista alueilla, joilta Suomen ydinvoimalat uraaninsa hankkivat, siis Australiassa, Kanadassa, Nigerissä, Uzbekistanissa ja Venäjällä.

Greenpeacen raportissa todetaan, että louhinta-alueilla, joista uraani hankitaan Suomeen, tapahtuu jatkuvasti nestemäisen radioaktiivisen louhintajätteen vuotoja, keuhkosyöpää aiheuttavan radonkaasun päästöjä ja pohjaveden saastumista radioaktiivisilla aineilla ja raskasmetalleilla.

Ympäristö- ja terveysvaikutusten lisäksi Australiassa ja Nigerissä alueiden alkuperäisasukkaiden ja työläisten oikeuksia on Greenpeacen mukaan rikottu.

Katsauksessaan ympäristöjärjestö Greenpeace kertoo myös Venäjän tiedeakatemian raportista, jossa kerrotaan Krasnokamenskissa olevasta louhinta-alueesta. Se on tiedeakatemian mukaan niin vakavasti radioaktiivisuuden saastuttama, että sitä pitäisi kutsua ympäristökatastrofialueeksi. Esimerkiksi alueen syöpätapaukset ovat moninkertaistuneet, tiedeakatemian raportissa todetaan.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot