Mainos
Mainos

Tutkija: Venäjällä oikeus pohjoisiin napa-alueisiin

Venäjän merigeologisen tutkimuslaitoksen johtaja väittää tutkimusten osoittavan, että pohjoisnavan alla kulkeva Lomonosovin harjanne liittää arktisen alueen Siperiaan.

Venäläistutkija Valeri Kaminski katsoo, että tuoreet koetulokset tukevat Venäjän aluevaatimuksia Pohjoisella jäämerellä. Tulokset ovat valmistuneet vain viikkoja sen jälkeen kun venäläinen sukellusretkikunta pystytti Venäjän lipun merenpohjaan pohjoisnavalla.

Venäjän merigeologisen tutkimuslaitoksen johtaja Kaminski kertoi tänään tutkimusten osoittavan, että pohjoisnavan alla kulkeva Lomonosovin harjanne liittää arktisen alueen Siperiaan.

- Geologiset kerrostumat vahvistavat, että Lomonosovin harjanne on samankaltainen kuin (Siperian) mannerlaatta, Kaminski sanoi Vesti-24-tv-aseman haastattelussa.

Kaminskin mukaan tutkimuksia on tarkoitus jatkaa muun muassa ottamalla näytteitä meren pohjasta.

Kansainvälisen sopimuksen mukaan Venäjällä, Kanadalla, Yhdysvalloilla, Tanskalla ja Norjalla on kullakin 320 kilometrin levyiset aluevedet pohjoisten rannikkoalueidensa edustalla. Venäjä on vuodesta 2002 lähtien vaatinut alueensa laajentamista pohjoisnavalle asti.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme