Mainos
Mainos

Tutkija: Venäjän aktiivisuus Syyriassa vie pois ratkaisusta

Rauhanvälitysjärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio uskoo Venäjän Syyriassa suorittamien  sotatoimien vievän tilannetta entisestään vaikeampaan suuntaan. 

– Ideaalisesti Venäjän toimet voisivat toimia vipuvartena vetämään Assadia kohti neuvottelupöytää. Käytännössä, nyt kun Venäjä näyttää vahvasti iskevän ja tukevan Assadin hallintoa taistelukentällä, niin on hyvin epätodennäköistä, että näin tulee käymään. Nykyinen kehityssuunta Venäjän toimesta pikemminkin korostaa väkivallan ja konfliktin tärkeyttä, Patokallio kommentoi MTV:n Seitsemän Uutisissa.

Patokallio sanoo Syyrian olevan riippuvainen Venäjän tuesta. 

– Assadilla ei ole kovin montaa ystävää enää kansainvälisesti. Tän takia Venäjän merkitys ystävänä korostuu hyvinkin paljon. Syyrian hallinto on riippuvainen Venäjän tuesta diplomaattisesti. 

– Venäjä suojellut Assadia usemmaltakin asialta YK:n turvallisuusneuvostossa, Patokallio jatkaa. 

Rahallisesti ja aineellisesti Venäjän tuki jää kuitenkin selvästi Syyrian naapuri Irania pienemmäksi. 

– Iranin tuki on tuntuvasti merkittävämpää ja paljon keskeisempää sille, että sotaa on käyty Syyriassa niinkin pitkään.

Sisällissota ratkaistava ensin

Patokallion mukaan olennaisinta olisi saada kaikki osapuolet neuvottelupöytään ja käynnistämään poliittista ratkaisua. 

Yhdysvallat on iskenyt Isisiä vastaan alueella jo pitkään. Patokallion mukaan syy siihen miksi Isisiä ei ole kuitenkaan pystytty toistaiseksi tuhoamaan johtuu liittouman maajoukkojen olemattomuudesta.

– Maajoukkoja ei ole kovinkaan paljon Irakissa ja vielä vähemmän Syyriassa, Patokallio kommentoi. 

Isisiä ei Patokallion mukaan voi tuhota kuitenkaan tuhoata ilman puuttumatta konfliktin pääsyihn eli Syyrian sisällissotaan itsessään. 

– Eli se konflikti joka käydään hallinnon ja opposition välillä pitää rauhoittaa ensiksi ennen kuin on mitään mahdollisuutta tuhota Isis alueella. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme