Mainos
Mainos

Tutkija: Yhdysvallat ei ole onnistunut heikentämään Isisiä

Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät ole onnistuneet heikentämään Isisiä terrorismin vastaisessa sodassa, sanoo asiantuntija.

Vaikutusvaltaisen tutkimuslaitoksen Brookings Instituutin tutkimusjohtaja Michael O’Hanlon sanoo MTV Uutisten haastattelussa Washingtonissa, että Isisiin liittyy vuositasolla yhtä paljon taistelijoita kuin Yhdysvallat pystyy lentopommituksillaan tuhoamaan.

Valkoinen talo tiedotti muutama päivä sitten terrorismin vastaisen sodan ”läpimurrosta”, kun USA:n ohjusisku surmasi al-Qaidan toiseksi korkeimman johtajan Nasir al-Wuhayshin Jemenissä. Samoihin aikoihin myös toinen al-Qaidan johtohahmo surmattiin USA:n lennokki-iskussa Libyassa.

Arvostetun Brookings Instituutin tutkimusjohtaja ja moni muu Lähi-idän asiantuntija ei lähde mukaan Valkoisen talon juhlintaan.

– Epäilemättä hänen surmaamisensa oli toivottava askel, mutta emme voi tietää, kuinka monta uutta tekijää on opetellut hänen taitonsa. Emme siis vielä tiedä, kuinka paljon al-Qaida todellisuudessa heikentyi, O’Hanlon sanoo.

Sota ääriliikkeitä vastaan on epäloogista, sillä al-Qaidaa heikentämällä Yhdysvallat voi O’Hanlonin mukaan epäsuorasti vahvistaa Isisiä.

– Vaikka järjestöt ovat tehneet yhteistyötä ja he jakavat samanlaisia arvoja, niin itse asiassa osa Isisistä toivoo, että al-Qaida tuhoutuu. Järjestöt kun ovat omalla tavallaan kilpailijoita.

"Ilmapommitukset eivät riitä"

Lähi-idän asiantuntijat ovat huolissaan Isisin vahvasta asemasta Irakissa ja kasvavasta suosiosta Syyriassa Yhdysvaltain jatkuvista ilmapommituksista huolimatta.

Libya ja Jemen ovat kaaoksessa mikä on potentiaalinen kasvualusta ääriliikkeille. Myös Nigerian Boko Haram on tehnyt Isisille kunniaa.

Moni asiantuntija vaatiikin presidentti Barack Obamalta maajoukkoja ilmaiskujen, kouluttamisen ja varustamisen lisäksi. 

– Emme ole lähelläkään Isisin tuhoamista, emme edes edisty siinä. Obama saa paljon kritiikkiä ja moni haluaisi hänen tekevän enemmän. 

O’Hanlon toivoisi Irakiin USA:n erikoisjoukkoja.

– Toivoisin, että Amerikan erikoisjoukot lähetettäisiin auttamaan Irakin armeijaa alkuperäisessä tehtävässä, mikä oli kukistaa Isis sen valtaamissa lukuisissa useissa kaupungeissa.

Brooking Instituutin arvion mukaan Isisiin liittyy 1 000 uutta taistelijaa joka kuukausi. Yhdysvaltain puolustuksesta vastaavan komentajan mukaan Yhdysvallat pystyy tappamaan ilmaiskuilla noin 10 000 kymmenessä kuukaudessa.

– Olemme jumissa tällä menolla. Isis ei kasva, mutta ei se ole mihinkään häviämässäkään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme