Mainos
Mainos

Tutkijat: Tämä kohta Minsk-sopimuksessa vahvistaa Venäjän roolin Ukrainan taisteluissa

Minskin sopimus tuli vahvistaneeksi Venäjän suoran sotilaallisen osallisuuden Itä-Ukrainan taisteluihin, arvioivat Ulkopoliittisen instituutin tutkijat.  

Rintamalinjalta vedettävien raskaiden aseiden joukossa sopimus mainitsee Tornado-S-raketinheittimet. Tutkija Andras Racz sanoo, että tämä asejärjestelmä on vasta äskettäin otettu käyttöön Venäjän armeijassa.

– Venäjä ei ole vielä vienyt sitä ulkomaille.

Venäjä on kiistänyt sitkeästi osallisuutensa, ja kapinallisetkin ovat Raczin mukaan toistuvasti sanoneet, että he eivät ole saaneet Venäjältä aseita. Kapinallisten mukaan heidän aseensa on anastettu Ukrainalta. 

-Tätä aseistusta ukrainalaisilla ei kuitenkaan koskaan ole ollut.

Racz arvelee, että Tornado-S-maininta on lipsahtanut tekstiin vahingossa. 16 tunnin neuvottelujen jälkeen ihmiset ovat väsyneitä, eivätkä poliitikot usein tiedä tarkkoja yksityiskohtia maidensa aseista tai siitä, minne niitä on viety.  

Tutkija ei silti halua antaa painoa lipsahdukselle, vaan luonnehtii sitä pieneksi yksityiskohdaksi.  

– Asiantuntijat ja päättäjät ovat pitkään tienneet Venäjän sekaantuvan sotilaallisesti Ukrainan tapahtumiin.

Taistelut jatkuneet

Itä-Ukrainassa taistelut ovat jatkuneet eilen allekirjoitetun tulitaukosopimuksen jälkeen. Tulitauon on määrä astua voimaan ylihuomenna.  

Eri lähteiden mukaan ainakin 15 ihmistä on saanut surmansa vuorokauden kuluessa. Joukossa on niin siviileitä kuin sotilaitakin.  

Tulitauon onnistumiseen on suhtauduttu epäilevästi jo ennen sen voimaantuloa.   

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi Ylen Aamu-tv:ssä epärealistiseksi olettaa, ettei Itä-Ukrainassa ammuttaisi tulitauon jälkeen yhtään laukausta. Hänen mukaansa yksittäisille asemiehille ei kuitenkaan pidä antaa veto-oikeutta solmittuun sopimukseen.  

Tuomiojan mukaan eilisessä sopimuksessa ei ratkaistu läheskään kaikkia asioita. Erityisesti poliittisen prosessin suhteen melkein kaikki asiat ovat vielä auki.  

Tutkijoiden Sinikukka Saaren ja Andras Raczin mukaan Minskin sopimus antaa separatisteille ja sitä kautta Venäjälle huomattavasti vaikutusvaltaa Ukrainan perustuslain uudistamiseen.

Venäjän talousministeri Aleksei Uljukajev toivoo länsimaiden pian purkavan Venäjälle määräämänsä pakotteet, kertoo uutistoimisto RIA Novosti. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kuitenkin varoitti aiemmin, että EU on valmis "tarvittaviin toimiin", jos Minskissä sovittu Ukrainan tulitaukosopu ei pidä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme