Mainos
Mainos

Tutkijat: Tsunamialueella uusi järistysriski

Maanjäristysvaara Aasian tsunamialueella on edelleen korkea, sillä tapaninpäivän järistys on lisännyt painetta muihin alueella oleviin aktiivisiin siirtymiin.

Tapaninpäivän tuhoisan tsunamin synnyttänyt maanjäristys on lisännyt uuden maanjäristyksen mahdollisuutta samalla alueella, kertovat tutkijat.

Seismologien mukaan tapaninpäivän järistys on lisännyt painetta muihin alueella oleviin aktiivisiin siirtymiin, mikä on puolestaan lisännyt mahdollisuutta maajäristykseen, joka saattaa nousta voimakkuudeltaan jopa 7,5 Richterin asteikolla.

- Tutkimuksemme tulos osoittaa varsin selvästi, että maanjäristysvaara tällä alueella on edelleen korkea, sanoo John McCloskey Ulsterin yliopistosta.

Uuden järistyksen ajankohtaa on kuitenkin vaikea ennustaa. Aiemmin toisiinsa kytköksissä olleita järistyksiä on sattunut muun muassa Japanissa ja Turkissa. Japanissa ne ovat seuranneet toisiaan muutaman vuoden, Turkissa muutaman kuukauden välein. McCloskeyn tutkimusryhmä on julkaissut tuloksensa tuoreessa Nature-lehdessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme