Mainos
Mainos

Tutkijat uskovat löytäneensä uuden mantereen valtameren alta

Tutkijat kertovat löytäneensä Tyyneltä valtamereltä kahdeksannen mantereen, joka on lähes Australian kokoinen. Löydöstä raportoidaan Geological Society of America -tiedelehdessä.

Varsinaisesti näkyvissä uusi manner ei ole. Se sattuu olemaan Tyynen valtameren alla ja siitä näkyy vain Uusi-Seelanti ja Uusi Kaledonia. Tutkijoiden mukaan 94 prosenttia mantereesta on veden alla.

– On todella turhauttavaa geologeille, että meri on siinä. Jos pystyisimme vain poistamaan veden valtameristä, niin manner olisi selkeästi nähtävissä, toteaa Reutersille uusiseelantilainen geologi Nick Mortimer.

Mortimer on yksi päätutkijoista, jotka ovat raportoineet uudesta mantereesta. Raportissa manner on nimetty Zealandiksi. Raportin mukaan uudet löydökset varmistavan mantereen olemassaolon.

Mortimerin mukaan viime vuosisadalla geologit ovat löytäneet samaa graniittia Uudesta-Seelannista ja Tyynen valtameren muista saarista. Reutersin mukaan jos raportti hyväksytään tiedepiireissä, niin todennäköisesti kahdeksannen mantereen olemassaolo vakiintuu ja tulee merkityksi tulevaisuuden karttoihin.

Tutkijat uskovat, että Zealand on irronnut Australian mantereesta noin 80 miljoonaa vuotta sitten ja uponnut mereen irtoamisen seurauksena.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme