Mainos
Mainos

Tutkijat yrittävät herättää mammutin henkiin

Harvardin tutkijat pyrkivät herättämään henkiin 4000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleen villamammutin geeniteknologian avulla.

Guardianin mukaan kyseessä ei olisi aivan aito mammutti vaan norsun ja mammutin ominaisuuksia yhdistelevä hybridi. Tutkijoiden mukaan aasiannorsun ja villamammutin ominaisuuksia yhdistelevä sikiö saadaan luotua mahdollisesti jo muutaman vuoden päästä.

Tuloksena olisi elefantti, jolla olisi villamammutin ominaisuuksia, kuten pitkä karvoitus ja kylmiin olosuhteisiin mukautunut veri.

Mammuttigeenit ujutettaisiin elefantin DNA:han Crispr-nimellä tunnetun geeniteknologian avulla.

Tutkijoiden mukaan kyseisillä muutoksilla voitaisiin auttaa uhanalaisen aasiannorsun selviytymistä.

Geenimuuntelu on kuitenkin herättänyt myös eettisiä kysymyksiä.

– Mammutti ei ollut vain pelkkä sarja geenejä. Kyseessä oli sosiaalinen eläin, kuten aasiannorsukin on. Mitä tapahtuu, kun mammutin ja norsun hybridi syntyy? Miten elefantit suhtautuvat siihen, kysyy Manchesterin yliopiston eläintieteen professori Mathew Cobb.

Epäilyksiä aiheuttaa myös tutkijoiden pyrkimys kasvattaa hybridinorsu keinotekoisessa kohdussa. Kriitikot eivät usko, että tarvittava teknologia tähän olisi valmiina vielä vuosikymmeneen. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme