Mainos
Mainos

Tutkijatohtori ennakoi Kreikkaan uusia vaaleja – velkaleikkauksien tiellä muut euromaat

Asiantuntija pitää ennenaikaisten vaalien järjestämistä Kreikassa todennäköisenä.

– Jollain aikataululla luultavasti kuljetaan kohti uusia vaaleja, koska puolueet joutuvat ottamaan kantaa lainaohjelmaan. Varsinaista kiirettä uusiin vaaleihin ei ole, koska oppositio on pidättytynyt näistä luottamusäänestyksistä, arvioi tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.

Hallituspuolue Syriza on joutunut uudistuspakettien läpiviennissä turvautumaan oppositioon. Viimeksi viime yönä Kreikan parlamentti äänesti jälleen uudistuspaketista, jota tarvitaan, jotta lainaneuvottelut voivat alkaa. Sitä tuki yli 200 edustajaa 300-paikkaisesta parlamentista, mutta hallituksesta osa äänesti jälleen pakettia vastaan.

– Syriza hallitsee pienen enemmistön turvin. Ongelmana puolueella on sen sisäinen jakaantuminen. Puolueesta viidesosa, sekä hallituskumppani Itsenäiset Kreikkalaiset, ovat olleet kriittisiä tätä kolmatta lainaohjelmaa kohtaan. Vaaraa on, että tämä osa irtaantuu hallituksesta, Miettinen kuvaa tilannetta.

Miettinen kuitenkin muistuttaa, että opposition avulla hallitus on pystynyt jatkamaan vähemmistöhallituksena. Hän uskookin, että vaalit järjestettäisiin vasta Kreikan lainaneuvottelujen jälkeen. 

– Nyt näyttää siltä, että Syriza-vetoinen hallitus on sitoutunut olemaan vallassa neuvottelujen loppuun asti. Siinä on hyvin vahva tahtotila viedä prosessi loppuun. Puolueen oma arvio on, että prosessi on viety loppuun elokuun puoliväliin mennessä, Miettinen sanoo. 

Neuvotteluista hän ennakoi vaikeita.

– Tällä hetkellähän on ongelma että eurooppalaiset instituutiot sekä IMF ovat vahvasti puoltaneet jonkinlaisen velkaleikkauksen tai velkajärjestelyn mahdollisuutta. Ongelma on tällä hetkellä euromaat. Monissa maissa keskustaoikeistolaiset hallitukset vastustaa vahvasti velkojen järjestelyjä tai velkaleikkauksia. Se onkin näille hallituksille vaikea paikka. Ongelma on tällä hetkellä poliittinen. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme