Mainos
Mainos

Tutkijoiden kuvaama video: Ison valliriutan korallit huonossa kunnossa, jopa puolet uhkaa kuolla

95 prosenttia Ison valliriutan koralleista ovat haalistuneet paljon pahemmin kuin aiemmin on luultu, kertoo australialainen Coral Reef Studies -tutkimuslaitos.

Australian Townsvillen James Cook -yliopiston professori Terry Hughesin johtama tutkimusryhmä tarkasteli Ison Valliriutan terveydentilaa suuressa, yli 300 tiedemiestä työllistäneessä tutkimushankkeessa.

– Lähes poikkeuksetta jokainen koralliriutta, jonka yli lensimme, näytti pahasti haalistuneelta riutan rinteestä aivan sen päälle saakka. Lensimme 4000 kilometrin matkan Ison valliriutan parhaiten säilyneiden osien päällä ja näimme vain neljä riuttaa, jotka eivät olleet vaalentuneet, Hughes kertoi lehdistötiedotteessa.

Liian lämmin vesi vaalentaa korallit

Riutan värien haalistuminen on seurausta liian lämpimästä vedestä ja muista ympäristöä kuormittavista tekijöistä. Normaalisti värikkään levän peittämät korallit ovat nyt paljaita ja valkoisia, sillä kohonnut meriveden lämpötila tappaa koralleihin kiinnittyneet värikkäät zooksantelli-levät.

Hughesin mukaan ei ole varmaa, kuinka suuri osa haalistuneista koralleista palautuu lopulta ennalleen. 

 – Uskon, että noin puolet koralleista tulevat kuolemaan noin kuukauden sisään, professori Hughes arvioi australialaisen ABC-kanavan haastattelussa.

Ison valliriutan parhaiten säilyneet osat sijaitsevat sen pohjoispäässä. Hughesin mukaan on todennäköistä, että ne kykenevät palautumaan haalistumisesta huolimatta. Parantuminen tapahtuu kuitenkin hitaasti.

– Kyseessä on noin kymmenen vuoden palautumisprosessi, joten tämä on todella vakava takaisku.

"Hallitus syypää"

Hughesin mukaan Australian hallitus on osittain syyllinen koralliriutan vaalenemiseen. Hänen mielestään päättäjät eivät ole kuunnelleet tutkijayhteisön huolta riutan heikosta terveydentilasta.

– Olemme yrittäneet sanoa hallitukselle, että Ison valliriutan vuoksi Australian tulisi liittyä maailmanlaajuiseen yhteistyöhön kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, hän sanoi ABC-kanavan haastattelussa.

Ison valliriutan koralleissa on havaittu vakavaa vaalentumista aiemmin vuosina 1998 sekä 2002.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme