Mainos

Tutkimus: Alkoholi estää dementiaa

Kohtuullinen alkoholin käyttö eli pari paukkua päivässä näyttää hollantilaistutkimuksen mukaan suojaavan ihmistä dementialta. Alkoholijuomien lajeilla ei sen sijaan näytä olevan merkitystä muistin ylläpitämisessä. Erasmus yliopiston tutkijat vertasivat Lancetissa julkaistussa tutkimuksessaan alkoholia säännöllisesti käyttävien ja raittiiden yli 55-vuotiaiden ihmisten dementiariskiä kuuden vuoden seuranta-aikana.

Tuona ajanjaksona selviä dementian oireita ilmaantui 197:lle kaikkiaan 8 000 tutkimuksessa mukana olleesta. Heistä 146 sairastui Alzheimerin tautiin, 29 verisuonivaurioista aiheutuneeseen dementiaan ja 22 johonkin muuhun dementiatyyppiin. Kohtuulliseksi katsottu alkoholin kulutus näytti vähentävän dementian riskiä yleensä 42 prosentilla ja verisuoniperäisen dementian riskiä peräti 70 prosentilla. Riskin vähenemiseen ei vaikuttanut se, mitä juomia ihmiset joivat.

Havainnolle useita selityksiä

Tutkijat näkevät useita mahdollisia selityksiä havainnolleen. Kohtuullisella alkoholinkäytöllä on jo aiemmin todettu olevan suotuisa vaikutus sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn. Etanoli saattaa ehkäistä verihiutaleiden paakkuuntumista sekä vaikuttaa veren rasva-arvoihin. Toinen ajatus on alkoholin suora vaikutus ihmisen käsityskykyyn siten, että se lisää asetyylikoliinin eritystä aivoissa. Asetyylikoliini on hermoston välittäjäaine, jonka katsotaan helpottavan oppimista ja muistamista. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että suurilla alkoholimäärillä on aivan päinvastainen vaikutus eli vahva humala nimenomaan estää asetyylikoliinin eritystä.

Tutkimusta johtaneen tohtori Monique Bretelerin mukaan yhä useammissa tutkimuksissa on havaittu, että verisuonten kunnolla on vaikutusta sekä varsinaiseen verisuoniperäiseen dementiaan että myös Alzheimerin tautiin. Myös heidän oma tutkimuksensa vahvistaa näitä tutkimuksia. He havaitsivat alkoholin vaikutusten olevan vielä jonkin verran vahvempia henkilöillä, joilla oli perinnöllinen alttius Alzheimerin tautiin.

(STT-Reuters)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot