Mainos
Mainos

Tutkimus: D-vitamiini voi ehkäistä diabetesta ja rintasyöpää

Amerikkalaisten tutkijoiden mukaan D-vitamiini näyttää ehkäisevän 2-tyypin diabetesta. Kanadalaistutkimuksessa taas on todettu D-vitamiinin pienentävän rintasyöpäriskiä.

Naisten runsas D-vitamiinin ja kalsiumin saanti näyttää vähentävän naisten 2-tyypin diabeteksen riskiä, ilmenee amerikkalaistutkimuksesta.

Bostonilainen tutkimusryhmä analysoi noin 83 800 sairaanhoitajan terveystietoja. Tutkimuksen alkaessa naisilla ei ollut diabetesta, sydäntauteja tai syöpää. Heitä seurattiin 20 vuoden ajan, ja seuranta-aikana ilmeni reilut 4800 uutta diabetestapausta.

Vain muutama prosentti tutkimuksessa mukana olleista naisista sai tarpeeksi D-vitamiinia.

Vaikutusta ei kuitenkaan ollut niinkään D-vitamiinin kokonaissaannilla vaan lisäravinteista saadulla D-vitamiinilla. Kun eniten ja vähiten D-vitamiinivalmisteita käyttäneitä verrattiin, eniten vitamiinipillereitä syöneiden riski sairastua oli 13 prosenttia pienempi kuin vähiten niitä käyttäneiden.

Kalsium vähensi diabetesriskiä 21 prosentilla, mutta kalsiumin lähteellä ei ollut juuri merkitystä.

Kanadalaistutkijat ovat puolestaan havainneet, että runsas D-vitamiinin käyttö teini-iässä saattaa vähentää rintasyöpäriskiä myöhemmällä iällä.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme