Mainos
Mainos

Tutkimus: Henkinen ja fyysinen kidutus vaurioittavat yhtä paljon

Henkisen kidutuksen uhri saattaa kokea esimerkiksi silmien sitomisen ja eristämisen yhtä pahaksi kuin fyysisen kidutuksen.

Psykologinen kidutus ja nöyryytys voi aiheuttaa yhtä paljon traumoja ja vaurioita kuin fyysinen kidutus, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Eurooppalaisessa tutkimuksessa haastateltiin noin 300 Balkanin sodan tapahtumissa 1990-luvulla osallisena ollutta siviiliä ja sotilasta.

Henkisen kidutuksen huomattiin aiheuttavan muun muassa ahdistuneisuutta, pelkoa ja avuttomuutta sekä jättävän fyysisen kidutuksen vaurioihin verrattavia pitkäaikaisia vaurioita nöyryytettyyn ihmiseen. Henkistä kidutusta kokeneet ihmiset kokivat esimerkiksi eristämisen, unen estämisen ja silmien sitomisen yhtä ahdistavana kuin useimmat fyysisen kidutuksen muodot.

Tutkijoiden mielestä kidutuksesta aiheutuneiden vaurioiden tulkinta oli hankalaa sen takia, että useimmat tutkimukseen osallistuneista olivat kokeneet myös fyysistä kidutusta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme