Mainos
Mainos

Tutkimus: Homo sapiens eli Afrikassa satatuhatta vuotta luultua aiemmin

Homo sapiens -ihminen eli Afrikassa jo 300000 vuotta sitten, kertoo kaksi tänään julkaistua tutkimusta. Tämä on satatuhatta vuotta aiemmin kuin tähän asti on uskottu.

Nature-tiedelehdessä julkaistut tutkimukset perustuvat Marokossa tehtyihin fossiililöytöihin. Aiemman käsityksen mukaan ihmiskunnan syntykoti oli nykyisessä Etiopiassa.

Tutkimukset perustuvat Marraskechin kaupungin läheltä löydettyihin viiden ihmisen ja heidän kivityökalujensa jäänteisiin. Jäänteitä löydettiin paikalta jo 1960-luvulla, mutta tutkimusta täydennettiin uudemmilla, runsaat kymmenen vuotta sitten tehdyillä löydöksillä.

Työkalulöytöjen perusteella erillisiä homo sapiens -yhdyskuntia eli samanaikaisesti eri puolilla Afrikan mannerta sen sijaan, että ne olisivat asuneet vain tietyssä paikassa, kuten tähän asti on uskottu. Aiemmin vastaavien työkalujen on luultu kuuluneen muille ihmislajeille, jotka elivät samaan aikaan.

Tutkimustulokset saattavat myös mullistaa käsityksen ihmisen evoluution kulusta. Nykytiedon mukaan homo sapiensin kehityslinja erosi neandertalin- ja denisovanihmisistä runsaat puoli miljoonaa vuotta sitten. Sen jälkeinen kehitys on pitkälti epäselvä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme