Mainos
Mainos

Tutkimus: Kädenpuristuksen voimakkuus kertoo kuolemanriskistä

Käden puristusvoiman analysointi voi olla helppo ja halpa keino ennakoida potilaan riskiä saada esimerkiksi sydänkohtaus tai aivoinfarkti. Tuoreessa laajassa tutkimuksessa havaittiin, että mitä heikompi käden puristusvoima on, sitä todennäköisemmin ennenaikaiseen kuolemaan johtavia ongelmia on odotettavissa.  

Lääketieteellisessä Lancet-julkaisussa tuloksista raportoivan kanadalaisen tutkijaryhmän seurannassa oli neljän vuoden ajan 140 000 henkilöä, joiden käden puristusvoima mitattiin lääkärintarkastusten yhteydessä. Tutkittavat olivat 35-70-vuotiaita 17 eri maasta, ja heitä seurattiin neljän vuoden ajan.

Tutkijoiden mukaan kädenpuristus vaikuttaa paremmalta ennenaikaisen kuoleman ennustajalta kuin esimerkiksi verenpaineen mittaus. Tulokset pätivät, vaikka mukaan otettiin muita muuttujia. Muita muuttujia olivat henkilöiden ikä, tupakointi, alkoholinkäyttö ja koulutustaso.  

Mittaustuloksia täytyy tutkijoiden mukaan kuitenkin vielä yhdenmukaistaa, sillä kädenpuristuksen voimakkuus voi vaihdella henkilön koon, painon ja etnisen taustan mukaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme