Mainos
Mainos

Tutkimus: Kalat ovat tuntevia eläimiä, jotka muodostavat jopa ystävyyssuhteita

Tuoreen tutkimuksen mukaan kalat ovat tuntevia eläimiä, jotka kykenevät solmimaan jopa ystävyyssuhteita. Asiasta kirjoittaa Independent-lehti.

Britannian valtakunnallisen eläinsuojeluyhdistyksen (RSPCA) mukaan uusi tutkimus on merkittävä, sillä se vahvistaa ensimmäistä kertaa oletuksen, että osa akvaariokaloista on sosiaalisia eläimiä samoin mekanismein kuin ihmiset ja nisäkkäät ylipäätään. 

Tutkimustulokseen viitaten tohtori Penny Hawkins RSPCA:sta kyseenalaistaa jopa ihmiset, jotka kieltäytyvät moraalisin perustein syömästä lihaa, mutta syövät silti kalaa. Myös lemmikkeinään kaloja pitävien on Hawkinsin syytä muistaa, että monet kalat ovat persoonallisia ja ennen kaikkea tuntevia yksilöitä.

Tutkijat huomasivat myös, että tutkitut seeprakalat käyttäytyvät eri tavalla ryhmässä kuin yksilöinä. Ryhmässä kalat muodostavat ikään kuin sosiaalisen puskurin, jolloin ne pelkäävät vähemmän vaaran kohdatessaan. Saman kemiallisen muutoksen on havaittu tapahtuvan myös nisäkkäiden aivojen sisällä.

Tutkijat toivovatkin voivansa käyttää seeprakaloja tutkiessaan sosiaalisten suhteiden vaikutuksia ihmisten terveyteen. Eristämisellä voi olla merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi masennuksen syntyyn. 

Tohtori Hawkinsin mielestä tutkimustulosten pitäisi vaikuttaa myös siihen, että kaloja ei enää pidettäisi vähempiälyisinä eläiminä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme