Mainos
Mainos

Tutkimus kumoaa kohuväitteet: Kissan pitäminen ei aiheuta skitsofreniaa

Tuore tutkimus kumoaa väitteet siitä, että kissan kanssa eläminen lapsuusvuosien aikana voisi aiheuttaa myöhemmin mielenterveysongelmia. Asiasta kirjoittaa The Huffington Post tiedesivuillaan.

Lontoolaisen UCL yliopiston tutkijat toteavat, että kissojen kanssa lapsuuttaan viettäneillä ei ole yhtään korkeampaa riskiä saada mielenterveyteen liittyviä ongelmia.
Tutkimus on julkaistu Psychological Medicine –julkaisussa. 

Aiemmassa tutkimuksessa oli todettu, että kissan pitämisellä lapsuudessa olisi yhteys skitsofrenian kehittymiseen. Kyseisessä tutkimuksessa oli pohdittu, että kissan kantama Toxoplasma gondii -loistartunta saattaisi aiheuttaa mielenterveysongelmia, jos sille altistuu lapsuudessa.

UCL:n tutkijoiden mukaan kohuväitteet kissojen ”hulluutta” aiheuttavasta vaikutuksesta ihmisiin olivat pahasti virheellisiä.

Tutkijat toteavat, että kohututkimuksen otannat olivat epämääräisiä ja ne voivat johtaa sattumanvaraisiin tuloksiin. Tutkijat toteavatkin, että loistartunnan vaikutuksella mielenterveyteen tehdään lähinnä pelottelevaa uutisointia, joka leviää nopeasti.

Tutkijat kuitenkin toteavat, että Toxoplasma gondii –altistuminen voi aiheuttaa vaaraa sikiön kehitykselle raskausaikana. Tatinta voi aiheuttaa myös terveysongelmia sellaisilla ihmisillä, joilla on elimistön puolustuskykyyn liittyviä ongelmia.

Terveysviranomaiset ovat suositelleet, että raskaana olevien naisten tulisi välttää kissanhiekan vaihtamista. Mikäli tämä ei ole mahdollista, niin kertakäyttöhansikkaiden käyttäminen ja huolellinen käsien pesu jälkikäteen on tärkeää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme