Mainos
Mainos

Tutkimus: Koalat eivät halaile puunrunkoja huvikseen

Tutkijoita on jo pitkään hämmästyttänyt, miten Australian koala-pussikarhut vilvoittelevat kovilla helteillä.

Koalalta puuttuvat hikirauhaset, joten se ei kykene luovuttamaan lämpöenergiaa elimistöstään ihmisten tavoin hikeä erittämällä.

Koalat säätelevät lämpöään läähättämällä koirien tavoin, mutta esimerkiksi vettä eläin juo äärimmäisen harvoin. Koaloiden kuolleisuus on korkeimmillaan helle-aaltojen aikana.

Tutkijat seurasivat luonnossa esiintyviä koaloita Australiassa läpi vuoden vuosina 2009-2011. He havaitsevat, että helteisillä säillä koalat siirtyivät tärkeimmästä ravintopuustaan eukalyptuksesta muiden puiden, usein akasioiden, rungoille. Eläinten huomattiin halailevan puita tiiviisti.

Syy on seuraava: Akasia-puiden rungon lämpötila oli helteellä peräti viisi astetta ilmaa viileämpi. Sen sijaan eukalyptuslajien rungon lämpötila oli vain reilut puolitoista astetta ilmaa viileämpi. 

Tutkijoiden mukaan koalan kyky säädellä lämpöään viileitä puita halailemalla on ollut merkittävää lajin säilymisen kannalta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme