Mainos
Mainos

Tutkimus: Lapsen hoitamaton uniapnea voi johtaa aivovaurioon

Tuoreen tutkimuksen mukaan uniapneasta kärsivillä lapsilla myös verbaalinen työmuisti ja puheen sujuvuus ovat heikentyneitä.

Hoitamatta jäänyt lapsen uniapnea saattaa tuoreiden tutkimustulosten mukaan aiheuttaa pahimmillaan hermostollisen aivovaurion. Uniapneassa ihmisen hengitys pysähtyy lyhyiksi, mutta toistuviksi jaksoiksi unen aikana.

- Tulokset ovat todella huolestuttavia, koska näimme tutkimuksissa muutoksia, jotka viittaavat vaurioihin aivojen tärkeitä kognitiivisia tehtäviä ohjaavissa osissa. Nämä aivojen osat ohjaavat muun muassa huomiokykyä, oppimista ja työmuistia, kertoo Baltimoren John Hopkins -yliopiston tutkija Ann C. Halbower.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu lapsuuden uniapnean yhteys muistin toiminnan vajeisiin sekä oppimiseen ja muihin mielen toimintoihin, mutta ei kertaakaan hermostollisiin vaurioihin.

Tutkimuksessa selvisi muun muassa, että uniapneasta kärsivien lasten verbaalinen työmuisti ja puheen sujuvuus olivat heikentyneet "normaaleihin" lapsiin nähden.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme