Mainos
Mainos

Tutkimus paljasti karmeita tapauksia: 300 potilasta tajuissaan leikkauksen aikana

Tuore tutkimus on paljastanut yli 300 tapausta Britanniassa ja Irlannissa, jossa sairaalapotilas on ollut tajuissaan leikkauksen aikana nukutuksesta huolimatta. Asiasta kertoo BBC

Tapaukset ovat erittäin harvinaisia, sillä niitä on raportoitu tapahtuvan keskimäärin kerran 19 000 leikkausta kohden.

Riski vaikuttaa olevan suurimmillaan naisilla, jotka on nukutettu keisarinleikkausta varten. Myös tietty lääkitys näyttää nostavan riskiä.

Tutkimusta varten käytiin läpi yli kolme miljoonaa leikkausta reilun vuoden aikana.

Lääkityksellä vaikutusta

Suurimmassa osassa tapauksista tietoisuuden hetket tapahtuivat ennen leikkausta tai niiden jälkeen, mutta 41 prosenttia potilaista kertoi fyysisistä tuntemuksista.

Jonkinasteisesta tietoisuudesta leikkauksen aikana raportoineet potilaat sanoivat kärsineensä muun muassa paniikista, kivusta ja tukehtumisen sekä halvaantumisen tunteesta.

Lääkärit arvioivat, että joillakin lihaksia rentouttavilla lääkkeillä saattoi olla yhteys tapauksien esiintymiseen. Ne saattoivat osittain kumota nukutuslääkkeiden vaikutuksen.

Potilaat saattoivat halvaantua hetkellisesti, mutta eivät menettäneet ainakaan täysin tajuntaansa.

Tutkijat penäävät raportissaan lääkäreitä tekemään tarkistuslistan, jolla pyritään estämään virheet lääkityksessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme