Mainos
Mainos

Tutkimus: Parasetamoli turruttaa tunteita

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet kipulääke parasetamolista uusia mahdollisia sivuvaikutuksia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kivunlievityksen lisäksi parasetamoli saattaa samalla turruttaa myös tunteita, kertoo The Guardian-lehti.

Parasetamoli on yksi maailman käytetyimmistä kipulääkkeistä. Jos tutkimuksen tulokset varmistuvat jatkotutkimuksissa, tämä tarkoittaa sitä, että lääkeaine vähentää ihmisen hyvän olon tunnetta samalla kun se lievittää kipua.

Tutkimukset ovat jo aiemmin osoittaneet, että parasetamoli voi tehdä muutakin kuin lievittää kipua. Erään tutkimuksen mukaan lääkettä käyttävät tunsivat vähemmän tuskaa myös tunnetasolla. Tästä voi päätellä, että samat aivosolut säätelevät molempia kiputyyppejä.

Tuoreimman, Psychological Science -lehdessä julkaistun, tutkimuksen mukaan parasetamoli ei kuitenkaan ainoastaan lievitä fyysistä ja emotionaalista kipua, vaan se tylsistyttää tunnereaktioita yleisemmälläkin tasolla.

Ohio State Universityssä tehdyssä tutkimuksessa 82 oppilaalle annettiin 1000 milligrammaa parasetamolia tai identtisen näköinen placebo-pilleri. Tuntia myöhemmin koehenkilöitä pyydettiin katsomaan tunteita herättäviä valokuvia ja arvioimaan ne.

Parasetamolia ottaneiden koehenkilöiden reaktiot olivat verrokkiryhmää laimeammat. Onnelliset kuvat nähtiin vähemmän myönteisinä ja järkyttävät kuvat vähemmän hermostuttavina. Tutkijoiden mukaan erot ryhmien välillä eivät kuitenkaan olleet kovin suuret.

Tutkija aikovat seuraavissa tutkimuksissa selvittää, onko muilla kipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla ja aspiriinilla, sama vaikutus.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme