Mainos
Mainos

Tutkimus: Sokerijuomien vähentäminen pienentää diabetesriskiä

Sokeroitujen virvoitusjuomien ja muiden sokerijuomien päivittäinen nauttiminen lisää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen.

Tieto on peräisin tuoreesta brittitutkimuksesta, johon osallistui lähes 26 000 aikuista. Osallistujat pitivät viikon ajan kirjaa juomisistaan ja ruokavaliostaan. 

Samalla selvisi, että diabetesriskiä voi helposti pienentää vaihtamalla sokerijuomat veteen, sokeroimattomaan kahviin tai teehen.

Tutkimuksen alussa osallistujat olivat terveitä, mutta yksitoistavuotisen seurannan aikana heistä 850 sairastui aikuistyypin diabetekseen. Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista tietoihin osallistujien ruokavalioista, he havaitsivat sairastumisten painottuvan sokeroituja juomia paljon nauttiviin. 

Aluksi tutkijat epäilivät, että myös keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat liittyivät suurentuneeseen diabetesriskiin, mutta yhteys hävisi, kun analyysissä huomioitiin osallistujien painoindeksi. Myöskään hedelmämehut eivät vaikuttaneet diabetesriskiin.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme