Mainos
Mainos

Tutkimus: Sokerijuomien vähentäminen pienentää diabetesriskiä

Sokeroitujen virvoitusjuomien ja muiden sokerijuomien päivittäinen nauttiminen lisää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen.

Tieto on peräisin tuoreesta brittitutkimuksesta, johon osallistui lähes 26 000 aikuista. Osallistujat pitivät viikon ajan kirjaa juomisistaan ja ruokavaliostaan. 

Samalla selvisi, että diabetesriskiä voi helposti pienentää vaihtamalla sokerijuomat veteen, sokeroimattomaan kahviin tai teehen.

Tutkimuksen alussa osallistujat olivat terveitä, mutta yksitoistavuotisen seurannan aikana heistä 850 sairastui aikuistyypin diabetekseen. Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista tietoihin osallistujien ruokavalioista, he havaitsivat sairastumisten painottuvan sokeroituja juomia paljon nauttiviin. 

Aluksi tutkijat epäilivät, että myös keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat liittyivät suurentuneeseen diabetesriskiin, mutta yhteys hävisi, kun analyysissä huomioitiin osallistujien painoindeksi. Myöskään hedelmämehut eivät vaikuttaneet diabetesriskiin.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot