Mainos
Mainos

Tutkimus: Stressaantuneet naiset synnyttävät useammin tyttöjä

Naiset, jotka ovat stressaantuneita synnyttävät useammin tyttölapsia. Näin väittää Oxfordin yliopiston ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden tekemä selvitys.

Daily Mailin uutisoiman tutkimuksen mukaan naiset, jotka kokivat työssään, kotonaan tai rakkauselämässään paineita muutamia viikkoja ennen raskautumistaan, synnyttivät tavallista useammin tyttären.

WTC-iskujen jälkeen poikien syntyvyys romahti

Tutkijoiden mukaan ilmiö näkyy jo aikaisemmin laadituissa tilastoissa. Esimerkiksi New Yorkissa, syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen poikavauvojen syntyvyys romahti. Yhtä lailla Berliinin muurin murtumisen jälkeen Berliinissä syntyi huomattavasti vähemmän poikia kuin mitä oli odotettavissa.

Uusin tutkimus kykenee nyt tutkijoiden mukaan kuitenkin osoittamaan yhteyden stressihormoni kortisolin ja lapsen sukupuolen välillä.

Brittitutkimukseen osallistui 338 lasta yrittävää naista, joiden tehtävä oli pitää päiväkirjaa elämästään. Lisäksi heidän tuli vastata kysymyksiin koskien heidän kokemaansa stressitilaa ja ennen raskautumistaan heidän verestään mitattiin stressihormoni kortisolin määrä.

Mitä stressaantuneempi äiti, sitä varmemmin tytär

Tutkimukseen osallistuneet äidit synnyttivät 58 poikaa ja 72 tyttöä. Tavallisesti Britanniassa syntyy 105 poikaa 100 tyttöä kohden.

Tulos mahtuu normaalin vaihtelun piiriin, mutta kun tutkijat tarkastelivat sitä tutkimuksen naisryhmää, jonka veressä oli eniten stressihormonia, tulos oli yksiselitteisempi. Nämä naiset saivat selvästi enemmän tyttölapsia.

Tutkijoiden mukaan stressihormonin määrällä olisi siis yhteys siihen, kumpaa sukupuolta syntyvä lapsi tulee olemaan.

Toistaiseksi ei ole selvillä, miksi korkea veren kortisolipitoisuus vähentää mahdollisuutta saada poikavauva. Lapsen sukupuoli määräytyy isän siittiösoluissa. Tutkijoiden mukaan onkin mahdollista, että kortisoli vaikeuttaa jollain tavalla miessukupuolisten siittiöiden kiinnittymisen kohtuun.

Lisäksi kortisoli saattaa helpommin vahingoittaa poikasikiöitä ja aihettaa keskenmenoja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme