Mainos
Mainos

Tutkimus: Sukupuutto uhkaa herkemmin isoaivoisia nisäkkäitä

Suuriaivoiset nisäkkäät ovat usein älykkäitä, mutta niitä myös uhkaa muita herkemmin sukupuutto. Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan vaarassa ovat etenkin nisäkkäät, joiden aivot ovat erityiset suuret niiden kokoon nähden.

Tutkimuksessa vertailtiin satoja eri nisäkäslajeja muun muassa museonäytteiden avulla. Etenkin Yhdysvalloissa monet isoaivoiset nisäkäslajit ovat kuolleet sukupuuttoon tai ovat nykyisin suojeltuja.

Tutkijat pitävät yhtenä syynä sukupuuttoriskiin sitä, että isoaivoiset joutuvat pumppaamaan aivoihinsa muita enemmän verta, mikä kuluttaa energiaa.

Tiedemiehet uskovat, että uusi laaja eläinten sukupuuttoaalto kohtaa maapallon lähitulevaisuudessa ilmaston lämpenemisen ja ihmisten toimien seurauksena. Viimeksi vastaavaa tapahtui 65 miljoonaa vuotta sitten, kun dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Tällä kertaa vaarassa ovat arvioiden mukaan etenkin meressä elävät lajit.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme