Mainos
Mainos

Tutkimus: Suurin osa konflikteista tapahtunut luonnon "kuumissa pisteissä"

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa 1950-2000 välisenä aikana taistelluista konflikteista on tapahtunut biologisesti herkillä alueilla. Konflikteilla oli ympäristöön monia negatiivisia vaikutuksia, mutta myös joitakin hyviä, todetaan tutkimuksessa.

Kansainvälinen tutkimus julkaistiin Conservation Biology -lehdessä. Kahdeksan konfliktia kymmenestä tapahtui niin sanotuissa luonnon biodiversiteetin kuumissa pisteissä.

Nämä alueet sisältävät yli puolet kaikista kasvilajeista ja ainakin 42 kaikista selkärankaisista eläimistä, ja alueet ovat erittäin uhanalaisia.

Tutkimuksen mukaan ympäri maapalloa sijaitsevista 34:stä kuumasta alueesta vain 11 selvisi 50 vuoden aikajaksolla ilman aseellisia yhteenottoja.

Sodan tuhojen ohella konfliktialueet saattavat kuitenkin joskus luoda kouriintuntuvia luonnonsuojelumahdollisuuksia.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välinen demilitarisoitu ja vuosikymmeniksi asumattomaksi jäänyt alue suojelee nyt useita uhanalaisia lajeja.

Tutkijat kuitenkin painottavat, että tämä ei kuitenkaan tarkoita että sodankäynti olisi millään tavoin hyvä asia.

(MTV3-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme