Mainos
Mainos

Tutkimus: Ylipaino lisää dementiariskiä

Jo parin kilon ylipaino lisää ruotsalaistutkimuksen mukaan riskiä sairastua dementiaan. Hoikilla dementiariski on huomattavasti pienempi.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan jo muutaman kilon ylipaino lisää dementian riskiä, kertoo Dagens Nyheter -lehti. Tutkimuksessa seurattiin yli 7000 50-vuotiaan miehen terveyttä 28 vuoden ajan. Jo niillä, joiden paino ylitti juuri ja juuri ylipainon rajan, dementian riski vanhempana kasvoi.

- Riski kasvoi eniten, jos ylipainoa oli paljon, sanoo tutkimusta johtanut Annika Rosengren lehden haastattelussa. Hoikat pärjäsivät parhaiten.

Yhteys näkyi myös silloin kun tupakoinnin, liikunnan ja diabeteksen vaikutus suljettiin pois. Tutkimus julkaistaan ensi viikolla Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Paino putoaa normaalisti jo ennen kuin ihminen dementoituu. Siksi lyhyen aikavälin tutkimukset eivät näytä dementian ja ylipainon suhdetta, sanoo Karoliinisen instituutin lääkäri ja tutkija Miia Kivipelto.

Perintötekijät vaikuttavat dementiariskiin paljon, mutta viimeaikaisten tutkimusten perusteella myös korkean verenpaineen, kolesterolin ja diabeteksen vaikutukset ovat yhtä suuret.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme