Mainos
Mainos

Tutkimuslaitos: Trumpin voitto olisi yksi suurimmista uhista maailmalle – pahempi kuin brittien lähtö EU:sta

Donald Trumpin mahdollinen voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on yksi suurimmista maailmaa kohtaavista uhista, uskoo tutkimus- ja analyysiyritys The Economist Intelligence Unit (EIU).

BBC uutisoi tutkimusyrityksen varoituksesta, jonka mukaan Trumpin valinta presidentiksi saattaisi muun muassa haitata maailmantaloutta sekä kasvattaa turvallisuusriskejä Yhdysvalloissa.

EIU ei kuitenkaan usko, että Trump voisi päihittää demokraattien Hillary Clintonia, jota povataan Trumpin todennäköisimmäksi vastustajaksi presidentinvaaleissa.

Pahempi kuin brittien ero EU:sta

Trumpin vaalivoitto on arvioitu jopa vaarallisemmaksi kuin Iso-Britannian lähtö EU:sta tai aseellinen yhteenotto Etelä-Kiinan merellä.

Kiinan talouden laskusuhdanne ja Venäjän, uutta ”kylmää sotaa” enteilevät väliintulot Ukrainassa ja Syyriassa nähdään sen sijaan Trumpin voittoa vaarallisempina.

– Tähän mennessä Trump on paljastanut hyvin vähän yksityiskohtia ajamastaan politiikasta. Hänen linjauksillaan on myös taipumus muuttua jatkuvasti, EIU kertoi maailmanlaajuisessa riskiarviossaan, joka tarkkailee riskien vaikutuksia ja todennäköisyyksiä.

EIU:n listalle päätyneiden uhkien vakavuutta on arvioitu asteikolla yhdestä 25:een. Trumpin vaalivoitto on arvioitu uhaltaan asteikon puoliväliin. Sen arvoksi on annettu 12. Se on samalla tasolla ”maailmantaloutta epävakauttavan jihadistisen terrorismin uhan kasvun” kanssa.

– Hän on ollut vihamielinen vapaata kaupankäyntiä ja erityisesti Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta kohtaan. Lisäksi hän on useasti syyttänyt Kiinaa valuuttamarkkinoiden manipuloimisesta, EIU perustelee.

Tutkimusyritys varoittaa, että Trumpin vahva kielenkäyttö etenkin Meksikoa ja Kiinaa vastaan "voisi pian eskaloitua kauppasodaksi".

Trump on ehdottanut "suuren suuren muurin" rakentamista Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle, jotta laittomien maahanmuuttajien ja huumekauppiaiden saapumista maahan voitaisiin hillitä. Muurin maksajaksi hän on ehdottanut Meksikoa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme