Mainos
Mainos

Tymoshenko Ukrainan pääministeriksi

Tymoshenko oli pääministeri myös vuonna 2005. Hän joutui eroamaan kiisteltyään presidentin kanssa.

Ukrainan parlamentti on hyväksynyt Julia Tymoshenkon nimityksen pääministeriksi. Hän oli presidentti Viktor Jushtshenkon ehdokas.

Tymoshenko sai taakseen 226 kansanedustajaa 450-paikkaisessa parlamentissa eli täsmälleen tarvittavan äänimäärän. Nimitys kaatui edellisessä äänestyksessä viikko sitten.

Tymoshenko oli pääministeri myös vuonna 2005. Hän joutui eroamaan kiisteltyään presidentin kanssa.

Kaasuprinsessa herättää kateutta

Tymoshenko nousi nopeasti politiikan huipulle, kun hän oli rikastunut maakaasukaupoilla 1990-luvulla. Menestys on herättänyt kateutta ja tuonut vihamiehiä - sekä lempinimen Kaasuprinsessa.

Tymoshenko palveli varapääministerinä lähes kymmenen vuotta kunnes joutui väistymään petossyytteiden takia vuonna 2001. Hän sanoi joutuneensa poliittisen ajojahdin kohteeksi, ja syytteet hylättiin myöhemmin.

Tymoshenko ja Jushtshenko johtivat länsimielistä vallankumousta vuonna 2004. He keräsivät Kiovan kaduille kymmeniätuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään presidentinvaalien vilppiä vastaan ja vaatimaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Jushtshenkosta tuli lopulta presidentti ja Tymoshenkosta pääministeri. He riitaantuivat, kun Tymoshenko uhkasi palauttaa yksityistettyjä valtionyrityksiä takaisin hallituksen komentoon. Hän ehdotti myös muun muassa polttoaineen hinnankorotusten rajoittamista.

Jushtshenko päätti lopulta erottaa Tymoshenkon. Tämä ehti olla pääministerinä kahdeksan kuukautta.

Yhteistyötä oli pakko jatkaa viime syksyn vaalien jälkeen, koska molemmat tarvitsivat toistensa tukea. Jushtshenko halusi syrjäyttää arkkivihollisensa Viktor Janukovitshin hallituksen ja Tymoshenko oli valmis palaamaan valtaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme