Mainos

Työillallisen aiheena Venäjä – Suomen Sarvamaa: Maa on ratkaiseva tekijä keskustelussa EU:n yhteisestä puolustuksesta

Eurokansanedustaja Petri Sarvamaa uskoo, että Venäjä on ratkaisevassa roolissa sille, että keskustelu EU:n yhteisestä puolustuksesta on nyt saanut uutta vauhtia.

Yhteistä puolustusta ruoditaan parhaillaan muun muassa EU:n ulkoasiainvaliokunnassa, ja siitä aiotaan keskustella myös seuraavassa huippukokouksessa.

Tähän asti unionin yhteispuolustus on jäänyt monelta osin puheiden tasolle, eikä siihen vieläkään ole investoitu merkittävästi.

– Kyllä jos ihan rehellisiä ollaan, se (Venäjä) on erittäin iso tekijä. Sanoisin jopa, että se on ratkaiseva siinä, että tämä keskustelu EU:n yhteisestä puolustuksesta on saanut näin paljon pontta, eurokansanedustaja Petri Sarvamaa (kok.) vastaa kysymykseen Venäjän roolista EU:n puolustuskeskustelussa.

Sarvamaan mukaan EU ei kuitenkaan ole jäänyt alakynteen reagoidessaan Venäjän voimistuneeseen rooliin ja voimankäyttöön. 

– Kaikki on aina suhteellista. Itse katson tätä siitä näkökulmasta, että on hyvä asia että EU on pystynyt pysymään yhtenäisenä Krimin ja Ukrainan tapahtumien jälkeen. Silloin oli paljon puhetta, että saa nähdä, kuinka hyvin EU:n yhteinen rintama kestää, ja lähtevätkö jotkut jäsenvaltiot lipeämään siitä - mutta eivät ole lähteneet, Sarvamaa muistuttaa.

– Venäjä-pakotteita on jatkettu yksimielisesti, ja tällä hetkellä suuntaus on se, että suhtautuinen Venäjän toimiin on kiristymässä ja tiukentumassa. EU on pysynyt tässä hyvin yhdessä rintamassa, vaikka Venäjä on pyrkinyt hajottamaan sitä rintamaa, hän lisää. 

Huippukokouksen työillallisen keskeisiä aiheita on nimenomaan Venäjä.

Periaatekeskustelun tarkoitus ei ole antaa julkilausumaa vaan antaa tilaa suorasanaiselle, avoimelle mielipiteidenvaihdolle.

– Kyllä EU:n terveiset Venäjälle pitää selväsanaisesti olla, että me pysymme yhtenä rintamana. Me emme hyväksy sitä, että Venäjä rikkoo kansainvälistä lakia. Me emme hyväksy Venäjän toimia sen enempää Krimillä, Itä-Ukrainassa kuin myöskään Syyriassa tällä hetkellä. Tämä täytyy mennä kristallinkirkkaasti EU:n yhteisenä viestinä Venäjälle, ja näin uskon että myös tapahtuu, Sarvamaa arvelee.  

MTV Uutiset haastatteli EU-huippukokouksen alla suomalaisia eurokansanedustajia unionin tilanteesta Euroopan parlamentissa Brysselissä.


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot