Mainos
Mainos

Työtön kreikkalaisnainen: Tukea ei tule – säästöillä on elettävä

Pian kaksi vuotta työttömänä ollut 52-vuotias kreikkalaisnainen on maan pitkään jatkuneen kriisin häviäjä. Kaikkien tukien ulkopuolelle jäänyt atk-teknikko ei usko, että vaalien jälkeen nähdään merkittävä käänne parempaan.

Ioanna Marvelian asunto on kaunis, mutta tammikuussa kylmä - ainakin kreikkalaisittain. Marvelia ährää terassillaan pienen kaasulämmittimen kanssa. Taloyhtiössä asuntojen lämmittäminen on säästöjen vuoksi jätetty jokaisen omaksi huoleksi.

Härveli puhahtaa käyntiin. Ioanna nostaa lämmittimen keskelle olohuonetta ja kertoo, miten Kreikan pitkään jatkunut talouskriisi on häntä kohdellut.

– Työkentelin hyvässä kustannusalan yrityksessä 1300 euron kuukausipalkalla. Omistajalle tuli ongelmia. Hän lopetti palkkojen maksamisen. Me aloitimme lakon, kun rahoja ei kuulunut kuukausi toisensa jälkeen. Emme enää menneet töihin, mutta työnantaja ei irtisanonut meitä. Koska olen muodollisesti edelleen töissä en pääse mihinkään työllistämisohjelmiin, Marvelia murehtii.

Hänellä on paljon kohtalotovereita Kreikassa. Moni yrittäjä roikuttaa ihmisiä töissä, välttääkseen kalliit irtisanomisprosessit.

– Yhdeksän kuukautta sain omalta työttömyyskassaltani korvausta. Sen jälkeen on pitänyt elää säästöillä. Raha riittää vain aivan välttämättömimpään, Ioanna jatkaa.

Kreikassa nuorisotyöttömyys on 50 prosentissa. Jos tilanne kääntyy paremmaksi, kuten nyt näyttää, työtä tarjotaan ennen muuta nuorille.

– Jo nyt huomaan, että tässä iässä on täysin mahdoton päästä täällä takaisin työelämään, varsinkin sellaiseen koulutusta vastaavaan työhön, josta saisi edes jollain tavalla järkevää korvausta, Marvelia tilittää.

Hän seuraa tarkasti politiikkaa ja on vasemmistoon päin kallellaan ennen muuta omien henkilökohtaisten ongelmiensa vuoksi.

– En tiedä, muuttuuko mikään, jos Syriza nousee valtaan, mutta en näe mitään muutakaan vaihtoehtoa. Kaikki pienikin, mitä he ovat luvanneet tehdä tavallisten ihmisten tilanteen parantamiseksi, olisi hyväksi.

Syrizan johtaja Alexis Tsipras on luvannut nostaa Kreikan minimikuukausipalkkaa 50 prosenttia 750 euroon. Talousviisaiden mukaan ratkaisu lisäisi työttömyyttä, koska vain harvalla yrityksellä on varaa tällaisiin korotuksiin.

Ioanna Marvelian kaltaiset iäkkäämmät pitkäaikaistyöttömät työttömät saisivat lopullisesti unohtaa haaveet tilanteen paranemisesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme