Mainos
Mainos

Uhkaa jo budjettia – Viron valtiovarainministeri ehdottaa viinaveron korotuksen perumista

Viron valtiovarainministeri Toomas Tõniste sanoo esittelevänsä hallitukselle huomenna ehdotuksen, jonka mukaan ensi helmikuulle suunniteltu alkoholiveron korotus peruttaisiin.

Viron yleisradioyhtiö ERR kertoo, että kyseessä on oluen valmisteveroon suunniteltu kymmenen prosentin korotus.

Tõnisten mukaan hänen ehdotuksensa jättää Viron valtion budjettiin 35 miljoonan euron aukon, mutta ministeri kertoo löytäneensä keinot sen täyttämiseen.

– Menen torstaina paperini, oman ehdotukseni kanssa hallituksen kokoukseen. Sen jälkeen tiedämme, mikä on tulos.

Valtiovarainministeri ei suostunut vielä kertomaan tarkemmin, mistä hän aikoisi ottaa puuttuvat 35 miljoonaa.

Viron pääministeri Jüri Ratas on aikaisemmin sanonut, ettei budjetin avaamiseen enää tänä vuonna ole aikaa tai mahdollisuuksia.

Alkoholiveron nosto on herättänyt Virossa kiivasta keskustelua. Tähän mennessä tehdyt nostot yhdessä alkuvuoden kaavailujen kanssa uhkaavat eri tahojen mukaan jo kaataa maan ensi vuoden budjetin, koska virolaiset sekä suomalaiset käyvät viinaostoksilla halvemmassa Latviassa. Verotulot jäävät Virolta saamatta.

THL:n erikoistutkija Thomas Karlssonin mukaan asia on Virossa nyt kahden ministerin kamppailu.

– Valtiovarainministerin näkökumasta veronkorotukset tuottavat valtiontaloudelle enemmän haittaa kuin hyötyä, kun taas terveysministerin kanta on se, että jos korotukset jätetään tekemättä niin kansanterveydelle koituu enemmän haittaa, Karlsson sanoo.

Veron nostolla ei vaikutusta laivan myyntiin

Viro nosti reippaasti alkoholiveroja jo viime kesänä. Tämä on vaikuttanut vain vähän TallinkSiljan laivoilla myyntiin tai matkustajamääriin.

Toimitusjohtaja Margus Schults sanoo, että alkoholin perässä Viroon meneviä on vain hyvin vähän. 

– Suurin osa ihmisistä lähtee Tallinnaan jonkun muun syyn takia, kuten kulttuurin, ystävien takia. 

Viron hyvin tunteva Schults sanoo, ettei ihmettele, vaikka Viron alkoholiveron korotus peruttaisiin. Hänen mukaansa erityisesti Etelä-Virosta on lähdetty viinaostoksille Latviaan.

– Pieniä kyläkauppoja onsuljettu, koska ihmiset käyvät ostoksilla Latvian puolella. 

Viron ratkaisuja seurataan

Sipilän hallituksen on määrä kiristää alkoholiverotusta ensi vuonna 100 miljoonalla eurolla. Kokoomuksen ja sinisten mielestä veroa ei nosteta, jos ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja ei nouse.Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) uskoo, että alkoholiuudistus joka tapauksessa etenee.

– Eiköhän lähdetä siitä, että hallituksen yksimieliset esitykset menevät eduskunnassa läpi. Tämä on minun lähtökohtani tälle ajattelulle. Jos alkoholilaki ei etenisi, niin kyllä me joudumme silloin harkitsemaan tämän veronkorotuksen järkevyyden.

Orpon mukaan korvaavia verotuloja pitäisi etsiä muualta, jos alkoholiveroa ei nosteta. Ja myös Viron ratkaisuja on syytä seurata tarkasti.

 

Juttua korjattu 22.11. Korjattu Thomas Karlssonin sitaatissa ollut virhe.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme