Mainos
Mainos

Ukraina: Emme ole luopumassa tulitauosta

Ukrainan hallituksen joukoilla ei ole aikomusta sanoutua irti maan itäosan tulitauosta, vakuuttaa armeijan tiedottaja. Ukrainan puolustusministeri kertoi eilen joukkojen valmistautuvan Venäjä-mielisten kapinallisten hyökkäykseen.  

Syyskuussa solmittu tulitauko ei ole lopettanut taisteluja kokonaan. Raskaan sotakaluston liikkeet kapinallisalueilla ovat lisänneet pelkoja täysimittaisen sodan puhkeamisesta.  

Sotilasliitto Naton mukaan Itä-Ukrainaan on saapunut venäläisiä panssariajoneuvoja, tykkejä ja taistelujoukkoja, minkä Venäjä on kiistänyt.

Venäjän ulkoministeriö sen sijaan syyttää Ukrainaa siitä, ettei se noudata Minskissä solmittua tulitaukosopimusta. Ministeriö sanoo, että Venäjä yrittää ehkäistä vihamielisyyksiä Itä-Ukrainassa.   

Niinistö aktiivisena

Presidentti Sauli Niinistö on puhunut puhelimessa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa Itä-Ukrainan kriisin ratkaisumahdollisuuksista. Keskustelun aloite tuli Suomesta. Niinistö korosti keskustelussa Suomen tukea Minskin rauhanprosessille.   

Niinistö soitti samasta aiheesta myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin toimintaa johtavalle Sveitsin liittopresidentille Didier Burkhalterille.  

Kanerva: Lisää tarkkailijoita

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva on tyytymätön Etyjin tarkkailutehtävän rajoituksiin. Jos tarkkailijat eivät saa toimia kunnolla, kannattaako toimia ollenkaan, Kanerva kysyi puheessaan Wienissä.  

– Henkilövahvuuden ja toimintavaltuuden lisääminen on hyvin tärkeää. Rajavalvontapisteitä tarvitaan huomattavasti enemmän ja tarkkailijoilla täytyy olla oikeus liikkua rajan suunnassa entistä paremmin, Kanerva kertoo STT:lle. 

Kanervan mukaan Etyj-tarkkailijat voivat seurata tilannetta vain virallisilla rajanylityspaikoilla pienellä osalla Ukrainan ja Venäjän rajaa.   
Rajavalvonnan lisäksi Etyjillä on Itä-Ukrainassa toinen laajempi tarkkailumissio, johon kuuluu noin 300 tarkkailijaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme