Mainos
Mainos

Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat ystävyyssopimuksen

Ukrainan ja Venäjän presidentin, Leonid Kutshma ja Boris Jeltsin, allekirjoittivat tänään Kiovassa ystävyyssopimuksen kahden vuoden kiistelyn jälkeen. Presidentit antoivat myös julistuksen ja yhteisen lausunnon Mustanmeren laivaston jaosta ja Sevastopolin satamasta.

Suurin osa laivastosta kuuluu Venäjälle jo aiemman sopimuksen nojalla. Nyt Venäjä vuokraa Sevastopolin laivastotukikohdan 20 vuodeksi 100 miljoonan dollarin vuosivuokraa vastaan. Maksulla lyhennetään Ukrainan suurta velkaa Venäjälle.

Jeltsin saapui eilen kuudesti lykätylle ensimmäiselle valtiovierailulleen Ukrainaan. Vierailu mahdollistui, kun presidentti Kutshma ja Venäjän pääministeri Viktor Tshernomyrdin ratkaisivat keskiviikkona laivastokiistan ja useimmat muut ongelmat.

Kommunistien hallitsema Venäjän parlamentti ja muut kansallismieliset ryhmät ovat toistuvasti kyseenalaistaneet Ukrainan oikeuden Krimin niemimaahan, joka liitettiin Ukrainaan vasta vuonna 1954. Alue kuului siihen saakka Venäjälle.
(STT-Reuter)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme