Mainos
Mainos

Ukraina ja Venäjä sopuun kaasukiistassa

Venäjä toimittaa Ukrainaan kaasua seuraavien kolmen kuukauden saman määrä kuin nyt ja entiseen hintaan. Jatkosta ei ole vielä tietoa.

Venäjä ja Ukraina ovat päässeet väliaikaiseen sopuun kaasutoimituksia koskevassa kiistassaan.

Illalla syntyneen ratkaisun mukaan Venäjän valtiollinen Gazprom-yhtiö toimittaa Ukrainaan kaasua entiseen hintaan seuraavien kolmen kuukauden ajan. Myös toimitettavan kaasun määrä pysyy tämän aikaa ennallaan.

Aiemmin tänään presidentti Vladimir Putin asetti sovun ehdoksi sen, että kolmen kuukauden jälkeen Ukrainan tulee maksaa kaasustaan markkinahintaa, joka on noin viisi kertaa nykyistä korkeampi. Tämän ehdon täyttymisestä ei ole vielä tietoa.

Venäjä oli aiemmin uhannut lopettaa kaasunviennin Ukrainaan huomenna, jos hintakiistassa ei olisi päästy sopuun.

Kiista kaasun hinnasta on kiristänyt maiden välejä vuodenvaihteen alla. Ukraina varautui kaasuhanojen sulkemiseen jo eilen sopimalla kaasun toimittamisesta Turkmenistanista. Ukraina ostaa ensi vuonna Turkmenistanista 40 miljardia kuutiometriä kaasua ja maksaa siitä 50 dollaria tuhannelta kuutiometriltä.

Presidentti Viktor Jushtshenkon mukaan turkmenistanilainen kaasu kattaa puolet Ukrainan ensi vuoden tarpeesta.

Venäjän ja Ukrainan kaasukiista on aiheuttanut huolta myös monissa Euroopan maissa. Ukrainasta kulkevan kaasuputken kautta toimitetaan venäläistä kaasua moniin Euroopan maihin.

(MTV3-Reuters-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme