Mainos
Mainos

Ukraina kävi vastaiskuun – mitä seuraavaksi tapahtuu?

Ukrainan kriisissä on ajauduttu tilanteeseen, jossa uhkauksia on pakko alkaa toteuttaa, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith.

– Kyllähän se oli nähtävissä, että Ukrainan oli tehtävä jotain, muuten se näyttää ihan liian heikolta. Liian usein on uhattu kaikennäköistä sellaista, mitä ei ole toteutettu, Smith sanoi puhelimitse STT:lle.

Ongelma on sama molemmilla osapuolilla, sillä toteutumattomat uhkaukset alkavat menettää painoarvoa.

Smith arvioi, että Ukrainalla on käsissään enää pelkkiä huonoja vaihtoehtoja eikä Venäjälläkään ole kovin paljon parempia. Ukrainan kontrollin tavoittelu voi kaatua resurssipulaan.

– Ongelma on niin laaja, ettei sitä saada kontrolliin tekemällä täsmäiskuja yhteen kohtaan.

Smith uskoo, että mahdolliset kuolonuhrit ratkaisevat, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Vaikka kuolonuhrit olisivat venäjänkielisiä ukrainalaisia, Venäjän on pakko reagoida, luultavimmin ihan sotilaallisesti.  

"Venäjällä pidäkkeitä"

 Ukrainan venäläismieliset aktivistit ovat vedonneet Venäjään avun saamiseksi. Venäjälle on kuitenkin kertynyt pidäkkeitä sotilaalliseen puuttumiseen Ukrainan itäosan kriisiin, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Arto Nokkala.  

– Tilanne ei ole samanlainen kuin se oli Krimillä. Esimerkiksi Itä-Ukrainan venäjänkielisistä merkittävä osa ei kannata liittymistä Venäjään, vaan jonkinlaista itsehallintoa.  

Venäjälle on niin ikään käynyt Nokkalan mukaan selväksi, että länsivallat eivät sekaannu sotilastoimin Ukrainan tapahtumiin.  

Dosentti ounastelee, että Venäjän ensimmäinen vastatoimi Ukrainan voimatoimille separatisteja vastaan saattaa tulla diplomatian kautta.  

– Venäjä voi päättää vetäytyä Geneveen torstaina sovituista neuvotteluista, joissa on määrä käsitellä Ukrainan tilannetta.

Nokkala katsoo samoin kuin Smith, että Venäjän reaktioon vaikuttaa se, miten laajaksi tai veriseksi Ukrainan hallinnon hyökkäys aktivisteja vastaan kasvaa.   

– Ehkä on vielä mahdollisuus, että Ukrainan kriisin uusin vaihe jää enemmän poliisioperaation tyyppiseksi. Silloin voimaa käytettäisiin vain sen verran kuin on välttämätöntä.  

Jos sen sijaan kuolonuhreja tule paljon, myös riski Venäjän väliintuloon kasvaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme