Mainos
Mainos

Tiukkasävyinen Ukraina-kokous: Tankit vedetään pois sota-alueelta

Ranskan, Saksan, Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit ovat sopineet jatkavansa ponnisteluja sen eteen, että raskaat aseet vedettäisiin pois Itä-Ukrainan taistelualueilta. 

Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin mukaan kokouksessa sovittiin muun muassa pois vedettävien asetyyppien listan laajentamisesta. Pois vedettäviin kuuluvat hänen mukaansa nyt myös panssarivaunut.
Yöllä Suomen aikaa päättynyttä kokousta luonnehdittiin tiukkasävyiseksi.

– Ukrainan kriisin suhteen mikään ei ole helppoa, se ei ollut yllätys. Erimielisyydet Kiovan ja Moskovan välillä tulivat jälleen kerran selviksi, Steinmeier sanoi.

Kokouksen tarkoituksena oli pohtia keinoja, joilla Itä-Ukrainan tulitauosta saataisiin pitävä. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat ovat useaan otteeseen raportoineet tulitaukorikkomuksista alueella.

Steinmeierin mukaan Itä-Ukrainan taistelut ovat kuitenkin yleisesti ottaen rauhoittuneet selvästi kahden viime kuukauden aikana. Nyt olisi hänen mukaansa aika tehdä jotain konkreettista alueen asukkaiden elämän helpottamiseksi.

"Etyj-tarkkailijoille työrauha" 

Eilen kokouksen alla osapuolet syyttelivät toisiaan tulitaukosopimuksen kieltämien raskaiden aseiden käytöstä.

Ukraina sanoi yhden sotilaan kuolleen ja kuuden haavoittuneen päivän aikana. Kapinallisten mukaan taas sotilaat olivat tulittaneet heidän asemiaan tankeilla ja tykistöllä. Kapinallisten mukaan neljä siviiliä haavoittui päivän aikana.

Kokouksen loppulausunnossa ulkoministerit ilmaisivatkin "vakavan huolensa" viikonloppuna puhjenneista väkivaltaisuuksista. Loppulausunnossa vaadittiin myös, että Etyjin tarkkailijoiden on annettava liikkua alueella vapaasti.

Etyjillä on Itä-Ukrainassa 400 tarkkailijaa, jotka ovat kertoneet, että molemmat osapuolet ovat häirinneet heidän työtään.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva sanoi viime viikolla, että olisi syytä vakavasti harkita kansainvälistä rauhanturvaoperaatiota Itä-Ukrainassa. Myös Ukraina on pyytänyt rauhanturvaoperaatiota, Venäjä puolestaan on vastustanut sitä.

Saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitung uutisoi sunnuntaina Nato-raportista, jonka mukaan Venäjä olisi jälleen toimittanut lisää joukkoja ja aseita Itä-Ukrainan separatisteille.

Itä-Ukrainan taisteluissa on kuollut kaikkiaan yli 6 000 ihmistä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme