Mainos
Mainos

Ukraina pidentää tulitaukoa separatistien kanssa

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on pidentänyt tulitaukosopimusta maan separatistien kanssa maanantaihin asti.

Poroshenko teki päätöksen keskusteltuaan kiireellisesti Ukrainan puolustusviranomaisten kanssa Kiovassa.  

Viikon kestänyt tulitauko oli tarkoitus päättyä eilisiltana.  

Poroshenkon ilmoituksen mukaan tulitauon pidennys on linjassa EU-johtajien separatisteille asettaman aikarajan kanssa. EU on vaatinut separatisteja vahvistamaan tulitauon, palauttamaan rajavalvontapisteet maan viranomaisille ja vapauttamaan panttivangit, mukaan lukien loput siepatut Etyj-tarkkailijat.  

Poroshenko sanoi, että venäläistaistelijoiden rekrytointikeskukset Ukrainan ja Venäjän rajalla pyritään sulkemaan seuraavan kolmen vuorokauden aikana. Myös separatistien liikehdintä maan itäosissa ja heidän tarkastuspisteiden tai barrikadien pystyttämisensä pitäisi saada loppumaan.  

Presidentin ilmoituksessa sanottiin, että Ukrainan hallituksen joukoilla on oikeus päättää tulitauko etuajassa millä tahansa alueella, missä tulitaukoa ei noudateta.  

Putin: Ukraina jakautuu kahtia  

Itä-Ukrainan separatistit kävivät eilen rauhanneuvotteluja Ukrainan hallinnon kanssa. Separatistit sanoivat, että he ovat valmiita pidentämään tulitaukoa viikonlopun yli. Tulitauosta huolimatta taistelut Itä-Ukrainassa ovat jatkuneet.   

Ukraina viimeisteli eilen EU:n kanssa solmimansa yhteistyösopimuksen. Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi, että Ukraina jakautuu kahtia, koska maa joutuu vielä tekemään valinnan Euroopan ja Venäjän välillä.

Poroshenko puolestaan kehui allekirjoitusta historialliseksi hetkeksi ja toivoi sopimuksesta uutta alkua kriisistä kärsivälle maalleen.   

EU:n johtajat allekirjoittivat eilen myös yhteistyösopimuksen Georgian ja Moldovan kanssa. Sopimuksen myötä maiden poliittiset ja taloudelliset siteet EU:hun tiivistyvät.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme