Mainos
Mainos

Ukraina vauhdittaa EU-suhteitaan

Ukraina on ihmetellyt sitä, että EU suhtautuu siihen kuin Israeliin tai Pohjois-Afrikkaan, vaikka Ukraina sijaitsee keskellä Eurooppaa.

Suomessa vieraileva Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko uskoo että Ukrainasta tulee WTO:n jäsen jo tämän vuoden loppuun mennessä. Ukrainan päämies uskoo sen vauhdittavan myös Ukrainan ja EU:n lähentymistä.

Jushtshenko osallistuu valtiovierailun jälkeen huomenna Helsingissä alkavaan EU:n ja Ukrainan huippukokoukseen. Maa on ollut närkästynyt siitä, että EU on raottanut ovea Turkille Ukrainaa aiemmin, vaikka ukrainalaiset kokevat itsensä hyvin eurooppalaisiksi.

Ukrainan presidentin tie valtaan oli myrskyisä. Sitä edelsi niinsanottu oranssi vallankumous ja murhayritys, jonka myrkytysjäljet näkyvät yhä kasvoilla. Länsisuuntautunut vallankumous on nyt jo lähes nollaantunut. Jushtshenkon liittolaiset ovat riitaantuneet, pääministerinä on entinen vihollinen, venäläismyönteinen Viktor Janukovits ja kumouksen tukija EU:kin suhtautuu kylmäkiskoisesti maan eu-jäsenyyteen.

Presidentti Tarja Halosenkin lausunto Ukrainan EU-kelpoisuudesta oli kuin jälki-istuntoon määräys.

-Ukraina on edistynyt hyvin tähän mennessä, mutta kuten me tiedämme, Ukrainalla on vielä paljon tekemistä tulevaisuudessa, Halonen totesi.

46 miljoonan asukkaan Ukraina on energian suhteen hyvin riippuvainen Venäjästä, vaikkakin sen valttina on että sen läpi kulkee Venäjän kaasuputki Euroopaan. Siksi tuoreessakin kaasusopimuksessa Ukraina sai monia muita maita edullisemmat toimitusehdot.

Ukraina tavoittelee pääsyä jäseneksi niin NATO:oon, Kansainväliseen kauppajärjestöön WTO:hon kuin Euroopan Unioniin. Presidentti Jushtshenko uskoo, että WTO-jäsenyys on jo ovella.

-WTO-jäsenyys on lähempänä kuin koskaan. Uskon, että meistä tulee WTO:n jäsen tämän vuoden loppuun mennessä, Jushtshenko sanoi.

Ukrainan johtaja toivoo, että huomenna Helsingissä pidettävä EU:n ja Ukrainan huippukokous vauhdittaa lähentymistä. Ukraina on ihmetellyt sitä, että EU suhtautuu siihen kuin Israeliin tai Pohjois-Afrikkaan, vaikka Ukraina sijaitsee keskellä Eurooppaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme