Mainos
Mainos

Ukraina voi unohtaa haaveet Krimin palauttamisesta

Krimin valtaamisesta alettiin puhua Venäjällä jo vuonna 2008 Georgian sodan jälkeen. Luultavasti myös suunnitelmat valtauksen toteuttamiseksi olivat valmiina jo vuosia.

Silti valtauksen ajankohta tuskin oli suunniteltu, arvioi Krimin tilannetta käsittelevän Krim on meidän -kirjan (Into) keskiviikkona julkaissut Kalle Kniivilä

-Todennäköisesti Maidanin vallankumous yllätti myös Putinin, joka päätti käyttää sekavaa tilannetta hyväkseen.  

Nyt Ukrainalla ei ole käytännössä minkäänlaisia mahdollisuuksia saada Venäjän kaappaamaa Krimiä takaisin nähtävissä olevassa tulevaisuudessa. Kniivilän mukaan Venäjän johto on investoinut Krimiin niin paljon rahaa ja arvovaltaa, ettei mahdollisella tulevallakaan johdolla ole mahdollisuutta palauttaa sitä Ukrainalle. 

-Käytännössä Krim kuuluu nyt Venäjään, vaikka juridisesti näin ei olekaan, Kniivilä kommentoi.  
Venäjällä jopa oppositio tukee lähes yhtenäisenä rintamana Krimin liittämistä. Murhatun Boris Nemtsovin lisäksi oikeastaan vain Irina Prohorova on julkisesti vastustanut Krimin liittämistä Venäjään. Prohorovakin joutui lausuntojensa vuoksi eroamaan liberaalin Kansalaisohjelma-puolueen johdosta.  

Venäjä nostanut palkkoja  

Kniivilän mukaan myös valtaosa Krimin asukkaista kannattaa nykyisin kuulumista Venäjään. Vielä pari vuotta sitten alle puolet krimiläisistä kannatti liittymistä Venäjään, ja kaappauksen aikaan Venäjään kuulumisen kannatus oli laskussa.  

Sittemmin kannatus on lisääntynyt muun muassa julkisen sektorin palkankorotusten ja eläkkeiden noston vuoksi. Voi tosin olla, että rahan syytäminen Krimille jää väliaikaiseksi Venäjän nykyisessä taloustilanteessa.  

Myös länsimaiden Krimiä vastaan asettamat pakotteet ovat lisänneet Venäjään kuulumisen kannatusta. 

-Pakotteet osuvat eniten tavallisiin krimiläisiin.  

Nykyisin Krimiltä voi sanktioiden vuoksi lentää vain Venäjälle, eivätkä kansainväliset luottokortit toimi niemimaalla. Lisäksi turismi Krimille on puolittunut menneistä vuosista.  
Kniivilä uskoo, että ihmiset myös haluavat sopeutua vallitsevaan tilanteeseen.  

-Ajatellaan, että mitä hyötyä minulle on Venäjään kuulumisen vastustamisesta. Mielipide on jo lähtökohtaisesti rikollinen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme