Mainos
Mainos

Ukrainalle myytävän kaasun hinta uhkaa nousta - seurauksena voi olla "kaasusota"

Venäjän mukaan Ukrainalle ei ehkä enää myydä kaasua alennuksella maksamattomien velkojen takia. Venäläinen valtiollinen energiajätti Gazprom arvioi Ukrainan olevan sille velkaa yli miljardi euroa. 

- Kaasun hinnan alentamista koskevassa sopimuksessa pidetään selvänä, että maksut maksetaan täysimääräisesti ja ajallaan, sanoo Gazpromin edustaja Sergei Kuprijanov

Kaasun hinnankorotus syventäisi Ukrainan ennestäänkin syvää talousahdinkoa ja voisi johtaa uuteen "kaasusotaan" Kiovan ja Moskovan välillä sekä katkaista kaasutoimitukset Eurooppaan. Eurooppa saa kolmanneksen kaasusta Venäjältä. 

Ukrainan valuutta on ollut syöksykierteessä ja lisäksi sen käteis- ja kultavarannot ovat huvenneet merkittävästi viimeaikaisten tapahtumien takia. 

Ukrainan uusi energiaministeri Yuri Prodan kertoi tänään, että ukrainalainen energiayhtiö Naftogas neuvottelee Gazpromin kanssa hinnoittelusta. 

Joulukuussa Venäjä sopi alentavansa Ukrainalle toimitettavan kaasun hintaa kolmanneksen. Hinta tarkistetaan kolmen kuukauden välein. 

Kaasun hinnan alentamisesta sovittiin sen jälkeen, kun syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitsh oli torjunut EU:n kauppasopimuksen ja valinnut läheisemmät siteet Venäjään. 

 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot